Stroomverbruik

Iedereen heeft met stroomverbruik te maken. Met de apparaten in onze woning genereren we stroomverbruik. Hoeveel we verbruiken kan te maken hebben met welke apparaten we in huis hebben en hoe we deze gebruiken. Hoe kunnen we weten wat het stroomverbruik van een apparaat is? Hoe meten we ons verbruik?

Berekenen


Stroomverbruik berekenen is vrij eenvoudig. Je berekent het door het aantal Ampère dat een apparaat gebruikt te vermenigvuldigen met het voltage dat over het apparaat staat. Dit is de hoeveelheid Watt die een apparaat gebruikt. Vaak staat dit ook aangegeven. Als het apparaat 1.000 Watt gebruikt en je laat het apparaat een uur aanstaan, gebruikt het apparaat 1 kWh of 1 kilowattuur. Een stofzuiger gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld ongeveer 1.200 Watt. De meter in de meterkast houdt dit stroomverbruik nauwkeurig bij. De meterstanden bepalen uiteindelijk wat u moet gaan betalen of terugkrijgt bij de jaarafrekening.

Stroomverbruik en apparaten


Bij de aanschaf van apparaten kijken veel mensen alleen naar de aanschafprijs. Het ene apparaat heeft echter een hoger stroomverbruik dan het andere. De totale kosten kunnen dus behoorlijk verschillen. Een product met een hoger verbruik zal uiteindelijk meer kosten dan een soortgelijk product met een lager verbruik. Het energielabel bij apparaten geeft aan of een apparaat energiezuinig is of juist niet.

Besparen


Uw stroomverbruik kunt u zelf goed onder controle houden. Met de handige energie bespaartips van E.ON spaart u het milieu én het is goed voor uw portemonnee.

Stroom bij E.ON


E.ON levert gas en stroom. Standaard ontvangt u groene stroom en u kunt rekenen op een goede service. De overstap van uw huidige energieleverancier regelt E.ON gratis voor u.