Water energie

Water energie, bron voor de toekomst?

E.ON investeert stevig in de verdere ontwikkeling van duurzame energiebronnen, zoals biomassa, zonne- en windenergie én waterkrachtcentrales. Ook bij E.ON kunt u terecht voor groene energie, waaronder zonne energie, windenergie en waterenergie. Dat is natuurlijk een van de redenen waarom u voor E.ON kiest, maar laten we even inzoomen op water energie. Hoever zijn we daarmee?

Wanneer water stroomt of valt, kan er energie opgewekt worden. Dat kan op vijf verschillende manieren:

 • Watermolens
 • Waterkrachtcentrales
 • Stuwmeren
 • Getijdenenergie
 • Golfslagenergie

De kracht van water gebruiken is niet nieuw. Er is wetenschappelijk bewijs gevonden dat in de 2e eeuw voor Christus waterkracht via hoogteverschil en met behulp van waterwielen, werd ingezet voor het mechanisch bewerken van bijvoorbeeld graan en hout.

Deze manier van energie opwekken is vandaag de dag duurzamer dan ooit. Het is niet alleen een hernieuwbare vorm van energie, de centrales die de energie opwekken stoten weinig koolstofdioxide en andere vervuilers uit. Een ander voordeel is dat centrales goed regelbaar zijn. In Groot-Brittannië bestaat bijvoorbeeld een centrale die in 16 seconden zijn volle vermogen van 1800 MW (megawatt) kan bereiken. Deze wordt ingezet om de stroom te herstellen in het geval van een totale black-out. In Noorwegen draaien overdag de waterkrachtcentrales op maximale capaciteit zodat de overcapaciteit via de kabel aan Nederland kan worden geleverd. Ons land levert op zijn beurt zijn overcapaciteit van de elektriciteitscentrales ‘s nachts dan weer aan Noorwegen.

E.ON wil daar natuurlijk zijn steentje aan bijdragen en we hopen dat u met ons meedoet. Door klant te worden van E.ON kiest u voor groene energie – en dus waterenergie. Zo draagt u bij aan het behoud van de natuur. Dat willen we toch allemaal?

Nederland, waterenergie land?

Nederland is een waterland. Enkele cijfers op een rij die dat bewijzen:

 • De totale oppervlakte van ons land bedraagt 41.500 km2. 7.700 km2 daarvan bestaat uit water. Dat is bijna 20%. Maar ons land beschikt niet over significante hoogteverschillen.
 • De Rijn, de Maas en de Schelde stromen door Nederland en vertakken en wateren af in de Noordzee.
 • Een kwart van ons land ligt onder het zeeniveau. Schiphol is de enige grote luchthaven ter wereld die lager ligt dan het zeespiegel.
 • We beschikken over 523 kilometer kusten, inclusief de Waddenzee en de Westerschelde.

Toch speelt water energie voor grootschalige energieproductie geen grote rol. Slechts een paar procent van onze groene stroom wordt hier ook opgewekt. Het grootste deel van deze groene energie wordt ingevoerd via onze partners in het buitenland.

Op kleine schaal spelen we wel mee. Nederland beschikt over vier middelgrote waterkrachtcentrales: Alphen/Lith, Linne, Maurik en Hagestein. Twee kleinere bevinden zich in Roermond en Gramsbergen. In deze installaties wordt de energie gewonnen via de kracht van grote hoeveelheden water die in korte tijd passeren. Dat is op dit moment de enige manier waarop energie uit water wordt opgewekt in Nederland.

Het totale vermogen dat met de Nederlandse installaties geproduceerd kan worden is voldoende om ongeveer 30.000 gezinnen in hun stroombehoefte te voorzien, maar het is wel een stuk minder dan het maximum.

Waterenergie in de wereld

Wereldwijd leveren waterkrachtcentrales ongeveer 20% van de totale hoeveelheid stroom, en 6% van de gebruikte energie. Er bestaan grote verschillen tussen landen. Dat is ook te zien aan de volgende cijfers die een schatting zijn van de hoeveelheid energie via waterenergie:

 • 99% in Noorwegen
 • 75% in Nieuw-Zeeland
 • 50% in ontwikkelingslanden
 • 25% in China
 • 13% in de Verenigde Staten

De visie van E.ON

Door op een duurzame manier gebruik te maken van verschillende groene bronnen van energie leveren, waaronder water energie, stelt E.ON de energiebevoorrading voor de toekomst veilig. Zo draagt u als klant van E.ON bij aan een schoner milieu. Daarom zijn wij uw leverancier voor betaalbare, betrouwbare én duurzame energie. Overstappen is met de overstapservice van E.ON bovendien bijzonder eenvoudig!

Bereken uw prijs

Andere Energie