Bereken energiekosten

Bereken energiekosten, het is meer dan ooit de moeite waard

Uw energiefactuur kritisch bekijken, dat loont vandaag meer dan ooit de moeite, zo blijkt. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de energierekening voor variabele energiecontracten met gemiddeld € 75 per jaar naar beneden kan, omdat de gas- en stroomprijzen dalen. Maar er blijkt wel een groot verschil te zijn in de prijsdaling tussen de verschillende energieleveranciers. Het berekenen van uw gasverbruik maar uw energiekosten per maand berekenen en daarna opvolgen of u nog wel het voordeligste contract bezit, kan u een flinke duit opleveren.

Hoe komt dat nu, dalende prijzen?

De daling van de gasprijs wordt veroorzaakt door een afnemende vraag naar gas. Dat komt door de zachte winters en een betere isolatie van gebouwen. Elektriciteit wordt goedkoper omdat er steeds betere koppelingen met buitenlandse netwerken bestaan. Goedkopere groene stroom uit pieken in wind- en zonne-energie in andere landen kan hierdoor gemakkelijker naar Nederland worden getransporteerd. Volg de prijsevoluties op, zodat u een beter inzicht krijgt in de energieprijzen.

Berekenen energiekosten begint bij uw factuur

Weten waarvoor u precies betaalt, geeft veel inzicht. Over het algemeen vindt u de volgende drie kostencategorieën terug op uw rekening. Bereken energiekosten door hier rekening mee te houden:

Leveringskosten van gas en stroom
De energieleverancier wordt betaald aan de hand van een vast en een variabel bedrag. In het bepalen van het vaste bedrag zijn de energieleveranciers vrij. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit (KwH) of gas (m3) die u per jaar verbruikt. Deze kosten kunnen tussen de leveranciers erg verschillen. Voor gas komt er per regio een toeslag bij, de gasregiotoeslag.

Netbeheerkosten
Per jaar betaalt u een vast bedrag aan netbeheerkosten. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door de capaciteit van uw aansluiting. Check dus of u de juiste capaciteit heeft. Daarnaast betaalt u de periodieke aansluitvergoeding die de kosten van de netbeheerder dekt voor het in stand houden van de aansluiting. Het vastrecht is het bedrag voor de overige kosten, zoals de administratie en het gebruik en beheer van de energiemeter. Een gemiddelde factuur bestaat uit ongeveer 17% netbeheerkosten.

Belastingen
Bij de totale factuur komt 21% btw. De energiebelasting van de overheid is afhankelijk van het energieverbruik. Zo wil men de bevolking aansporen om zuinig om te gaan met energie.

Veel verschillen tussen de energieleveranciers

Naar schatting heeft 60% van de Nederlandse huishoudens nog een prijzig contract (bron: pricewise.nl). Het berekenen van energiekosten vergt wel inzicht in wat je verbruikt, maar daarna hoeft het helemaal niet zo lang te duren. Op basis van uw gemiddeld gas- en stroomverbruik kunt u op zoek gaan naar het goedkoopste energiecontract. Bereken uw energieverbruik om na te gaan wat u bij E.ON kwijt zou zijn aan energiekosten. 

Bereken energiekosten: E.ON is helemaal voor

E.ON is helemaal voor goed geïnformeerde klanten die regelmatig een berekening energiekosten maken. In Nederland zijn we als energieleverancier actief sinds 2000. We maken deel uit van een van de grootste nutsbedrijven van de wereld. Daarom kunnen we goedkoop gas en stroom inkopen op de internationale markt. Bovendien zijn we zelf ook producent van elektriciteit, waardoor we minder afhankelijk zijn van de internationale energiesituatie die wel eens kan fluctueren. Daarom kunnen wij onze klanten aantrekkelijke prijzen bieden. En dat wordt bewezen doordat E.ON de laatste jaren in de top 3 van de lijstjes van goedkope energiebedrijven staat. In 2015 werd het bedrijf zelfs uitgeroepen tot de winnaar van de Energie Award van Pricewise. Bereken energiekosten en ga op zoek naar het voordeligste contract. U komt vast en zeker uit bij E.ON.

Uw energiekosten berekenen en onder controle krijgen, betekent ook zorgzaam en zuinig omgaan met energie. Onze missie is van onze klanten energiebespaarders maken, geen energieverbruikers. Met tips op de website en gepersonaliseerd advies wordt de wereld weer net ietsje groener en uw portemonnee weer net iets zwaarder. 

Kies uw pakket

Andere Energie