Goedkope energie

Goedkope energie, waar u op moet letten

Herkent u zich in een van deze situaties?

  • U zit al een tijdje bij dezelfde energieleverancier voor uw stroom en/of gas en u bent benieuwd of er andere mogelijkheden zijn.
  • U gaat verhuizen en u moet een nieuw energiecontract afsluiten.
  • Uw huidige energiecontract loopt bijna af en u weet niet zeker of u bij dezelfde leverancier wilt blijven.
  • U komt terug uit het buitenland en u bent op zoek naar goedkope energie bedrijven in Nederland.

Waar moet u nu op letten om de goedkoopste energie op de markt te vinden? Wij zetten de vijf belangrijkste factoren om goedkope energie en gas te vinden voor u op een rijtje.

1. Vergelijk, vergelijk, vergelijk

Logisch toch. Om goedkoop energie te vinden, moet u de prijzen vergelijken. Dat kunt u doen met een van de vele energievergelijkers op het internet. Zij filteren uit de verschillende aanbiedingen op de markt de goedkoopste energie volgens uw wensen en behoeftes. Heel vaak zijn deze energie acties niet rechtstreeks terug te vinden op de sites van de energiebedrijven zelf.

2. Kijk uw opzegtermijn na

In uw huidige energiecontract heeft u misschien een opzegtermijn. Kijk dat na. Indien u uw energiecontract verbreekt om elders goedkope stroom aan te kopen, mag uw huidige energieleverancier een schadevergoeding aanrekenen. Op het juiste moment overstappen, loont dus. Dit betekent niet dat u voor het einde van uw contract niet kunt overstappen. Als de totale besparing min de boete nog significant is, loont het om toch voor de goedkoopste energie aanbieder te gaan. Kijk ook even het volgende na: heeft u bij een vroegtijdige verbreking van uw contract nog wel recht op de kortingen die u eerder kreeg wanneer u toen goedkope energie inkocht, of moet u deze terugbetalen?

3. Kies het juiste contract voor de goedkoopste energie

Allereerst moet u een keuze maken of u voor een vast of variabel tarief gaat. Bij een vaste prijs betaalt u voor uw elektriciteit bijvoorbeeld een vaste prijs per kWh (kilowattuur, de hoeveelheid elektrische energie). Zo krijgt u een duidelijk zicht op uw energiekosten voor de komende periode. Bij een variabel tarief berekent het energiebedrijf de prijs per kWh opnieuw, volgens de evolutie op de internationale markt en de prijzenpolitiek van het bedrijf. Uw gas en stroom kan zo goedkoper worden, maar ook duurder.

Let ook op de lengte van het contract wanneer u aan het zoeken bent naar een goedkope energiemaatschappij. Gaat u voor een contract waartoe u zich voor 1 jaar verbindt, of kiest u voor een contract van 3 of 5 jaar? Een tip: kortere contracten maken het mogelijk om flexibeler over te schakelen en zo goedkoper energie in te kopen.

4. Check alle bijkomende kosten maar ook de terugleververgoedingen

Lees de kleine lettertjes van uw nieuwe contract. Zijn alle kosten daarin meegenomen? De energiebelasting, de kosten van het transport of andere heffingen? Anders moet u die nog in de min zetten wanneer u uw energierekening gaat berekenen

Heeft u zonnepanelen of bent u van plan er op korte termijn te laten installeren, dan loont het de moeite om de terugleververgoedingen van de verschillende energiebedrijven met elkaar te vergelijken. Elk jaar maakt uw energieleverancier een afrekening van uw totale verbruik. Daarbij wordt de stroom die aan het net is teruggeleverd in mindering gebracht met de stroom die u van het net heeft afgenomen. Als er op jaarbasis meer is teruggeleverd dan afgenomen, ontvangt u van uw energiemaatschappij een vaste vergoeding. Die ‘opbrengst’ zet u dan weer langs de plus kant van uw berekening.

5. Uw meterstanden

Tot slot, kijk uw meterstanden na als u overstapt naar een andere goedkope energie leverancier. Check of deze correct vermeld staan op de eindafrekening van uw oude energieleverancier en op de eerste factuur van uw nieuwe leverancier.

Nu bent u klaar om de goedkoopste energie te vinden op de markt

De kans is groot dat u tijdens uw zoektocht naar goedkope energie tarieven bij E.ON uitkomt. E.ON staat immers al jarenlang in de top 3 van de goedkoopste energieleveranciers. Wilt u meer informatie over onze prijzen én dienstverlening, dan staan wij u graag te woord via e-mail, telefoon, Facebook of Twitter. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 en 17.30 uur.