Zo blijft uw cv-ketel in topconditie

Kies voor het onderhoud en installatie van uw cv-ketel altijd voor een gekwalificeerde installateur. Daarnaast kunt u ook zelf aan de slag om uw cv-ketel optimaal en zuiniger te laten werken. Een aantal tips:

Tip 1: Verwarming ontluchten

In veel radiatoren zit lucht en dat zorgt voor wamteverlies. Als er lucht in uw radiatoren zit, warmt een radiator minder goed op. U hoort dan vaak een tikkend geluid. Ontlucht daarom jaarlijks uw verwarming in zes stappen.

Stap 1
Stap 1 Vul de ketel bij
Check eerst of de cv-ketel moeten worden bijgevuld. Op de cv- ketel zit een manometer, controleer daarop de waterdruk. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar aangeven. Bevindt deze zich onder de 1,5 bar, dan moet de ketel worden bijgevuld. Zet daarvoor eerst de thermostaat op de laagste stand.
 
Stap 2
Stap 2 Vulslang
Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan en houdt uw duim op het andere uiteinde. Draai de kraan voorzichtig open en laat het water tot de rand van de slang komen, zodat er vrijwel geen lucht bijzit. 

Stap 3
Stap 3 Bijvullen
Draai de dop van de vulkraan (deze zit meestal bij de cv-ketel), zonder deze te openen. Sluit nu de vulslang met het vrije uiteinde (b) aan op de vulkraan van de cv-installatie. Open de waterkraan (a) en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open. 


Stap 4
Stap 4 Afkoppelen
Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u de vulkraan en dan de waterkraan. Koppel de vulslang af en laat het water uit de slang in een emmer lopen. Steek de stekker van de cv-ketel in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien zodat de lucht zich verzamelt bij de ontluchtingsventielen. 


Stap 5


Stap 5 Ontluchten
Na het eventuele bijvullen is het tijd om te ontluchten. Zet de cv-ketel weer uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Wacht 15 minuten. Draai alle radiatoren in huis open. Draai met een ontluchtingsventiel op de radiator open. Zodra er water uitkomt, is alle lucht eruit en kan het ventiel gesloten worden. Vang het water met een doek op. Begin beneden in huis en werk door naar boven. 


Stap 6
Stap 6 Expansievat
Ontlucht als allerlaatste op dezelfde manier als bij de radiatoren het expansievat. Deze heeft ook een ontluchtingsventiel. Steek daarna de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact en zet de verwarming op de gewenste temperatuur.


Tip 2: Zet uw thermostaat een graadje lager

Wanneer u de verwarming iets lager zet, zit u niet meteen in de kou. Een graadje lager, dat is niet echt voelbaar. Maar u merkt het wel in uw portemonnee. Zet de thermostaat overdag een graad lager en u bespaart tot 7% op uw energieverbruik.


 

Tip 3: Draai de thermostaat op tijd terug

Voor u gaat slapen of voor dat u de deur uitgaat, zet u de thermostaat lager. Dat bent u gewend. Doe dit een half uurtje eerder, u zult er geen warmteverschil door ervaren. Wel kunt u tot 30 euro per jaar besparen op uw stookkosten.


Tip 4: Regelmatig onderhoud

Minimaal een keer in de twee jaar moet u uw cv-ketel laten nakijken. Na een goede controle en een onderhoudsbeurt, werkt uw ketel weer optimaal. Heeft u al een onderhoudscontract? Bekijk de mogelijkheden.

- +
Service & Contact

Heeft u een vraag?

Bel 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten). Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.

  • Liever chatten? Geen probleem. We zitten er klaar voor. Chat starten.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar. Probeer het zo nog eens.

  • Storing melden
    Heeft u een storing aan uw cv-ketel? Bel 040 257 7800. 24/7 bereikbaar.