Werking van zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen op uw dak, hoe werkt dat?

Zonnepanelen
Op zonnepanelen zitten laagjes silicium. Zonlicht wekt elektrische spanning op tussen die laagjes, in een zonnecel. Dat heet een fotovoltaïsche reactie. Deze spanning wordt door een zogenoemde omvormer omgezet naar wisselstroom. Dat is de stroom die geschikt is voor huishoudelijke apparaten. 
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen geen direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Omvormer
Onze elektrische apparaten werken op wisselstroom en zonnepanelen maken gelijkstroom. De gelijkstroom wordt daarom door de omvormer omgezet naar 230 volt wisselstroom. De wisselstroom kan via de meterkast worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De omvormer moet aansluiten bij het vermogen van uw zonnepanelen. Alle zonnepanelen samen vormen een systeem met een groter totaalvermogen. Dat totaalvermogen kan worden doorgerekend naar een passende omvormer.

Wattpiek
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het maximale vermogen, ofwel de piek, van de stroom die kan worden opgewekt bij optimale omstandigheden. Wanneer de panelen recht in de zon staan, kan midden op de dag en bij helder weer deze piek worden gehaald. De
opbrengst van zonnepanelen is dus mede afhankelijk van de ligging van uw woning en dak ten opzichte van de zon in het zuiden, evenals de hellingshoek van het paneel en eventuele schaduwval op het paneel. Wanneer een paneel gedeeltelijk in de schaduw ligt, heeft dit al gevolgen voor de totale stroomproductie. 

Slimme meter
Als uw zonnesysteem is aangemeld bij de netbeheerder, zal deze contact opnemen over het kosteloos vervangen van uw huidige meter. Met een slimme meter kunt u zelf zien hoeveel u verbruikt en teruglevert. Bovendien is meterstanden doorgeven verleden tijd. Deze worden automatisch uitgelezen. Met online monitoring ziet u, dankzij de slimme meter, in een oogopslag wat u opwekt en wat u verbruikt. 

Overweegt u de aanschaf van zonnepanelen? Laat u vooraf goed adviseren. Tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek beantwoorden wij graag uw vragen. Bekijk ook onze aankooptips.

Adviesgesprek aanvragen

 

Haal de zon in huis, het is zo geregeld

De aanschaf van zonnepanelen is heel eenvoudig:

  • Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
  • Onze zonne-adviseur Sungevity belt u voor een vrijblijvend gesprek. Daarin vraagt hij naar uw wensen, legt uit welke soorten panelen er zijn en wat de prijs daarvan is. U krijgt een gratis advies op maat waarna er een aantal ontwerpen gemaakt worden voor uw dak. U ontvangt inloggegevens waarmee u deze ontwerpen online kunt bekijken.
  • De panelen worden binnen zes weken bij u geïnstalleerd. Dat gebeurt op een dagdeel dat het u uitkomt.
  • Online via uw pc en smartphone kunt u precies zien hoeveel de panelen per dag, maand en jaar opbrengen. Dit gaat via uw omvormer en slimme meter. Met meer inzicht is slim omgaan met energie heel eenvoudig!
Hans Kempe
Heeft zonnepanelen laten installeren via E.ON

Na een goede voorlichting verliep alles zoals afgesproken. In een halve dag waren de panelen gemonteerd en we besparen al vanaf de eerste dag. We zijn uitermate tevreden: alles voldoet aan onze verwachtingen!

- +
Service & Contact

Heeft u een vraag?

U kunt onze Klantenservice telefonisch bereiken of u kunt chatten met een van onze medewerkers.

  • Liever chatten? Geen probleem. We zitten er klaar voor. Chat starten.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar. Probeer het zo nog eens.

  • Bel 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten). Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.