Btw-regeling zonnepanelen

 

Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u de 21% btw terugvragen via de Belastingdienst. Btw terugvragen kan voor zowel de btw op de aanschafkosten als de btw op de installatiekosten van het zonnestroomsysteem.  De 21% btw die u betaald heeft, kunt u bij de Belastingdienst terugvragen. De Belastingdienst heeft een document gepubliceerd met de meest gestelde vragen en antwoorden over de btw-regeling voor zonnepanelen.

Voorbeeld btw-teruggave zonnepanelen
Stel dat begin 2018 een systeem van 12 zonnepanelen met een vermogen van 2.700 Wp is aangeschaft. Het systeem kostte € 4.000,-, inclusief 21% btw op de materialen en installatiewerkzaamheden. De btw-teruggave zonnepanelen komt bij een dergelijke installatie neer op ruim € 750,-. Een complete installatie kost daardoor 3.250 euro. 


Welke stappen u moeten nemen voor deze regeling?

1.Registratie als btw-ondernemer
U kunt dit doen door het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ te downloaden op de site van de Belastingdienst. U moet de aanmelding binnen een maand na afloop van het kwartaal doen waarin u de panelen heeft gekocht.

2. Aangifte omzetbelasting
U ontvangt een oproep om de aangifte omzetbelasting te doen. In het eerste jaar mag u de btw over de investering minus de btw over de opgewekte energie van dat kalenderjaar terugvragen. De btw over de opbrengst is in de praktijk moeilijk te berekenen, daarom wordt vaak gebruik gemaakt van een forfait. De maand na ieder kwartaal dient een aangifte omzetbelasting gedaan te worden. 

3. Aanvraag ontheffing btw-verplichting
U bent vanaf het moment dat u zich heeft geregistreerd als btw-ondernemer verplicht btw af te dragen over de productie van uw systeem. In de praktijk betekent dit echter dat particulieren niet verplicht zijn btw te betalen en automatisch onder de kleine-ondernemersregeling vallen. Als het af te dragen btw-bedrag lager is dan
€ 1.345,- kunt u ontheffing aanvragen van de btw verplichting volgens de kleine-ondernemersregeling. Systemen met minder dan 220 zonnepanelen vallen over het algemeen onder deze regeling. Let op: deze regeling is alleen van toepassing als u niet al bent geregistreerd als btw-ondernemer.

Heeft u vragen over de aanschaf van zonnepanelen en de btw-teruggave? Vraag een gratis adviesgesprek aan. U krijgt direct antwoord op uw vragen en een persoonlijk advies.

- +
Service & Contact

Heeft u een vraag?

U kunt onze Klantenservice telefonisch bereiken of u kunt chatten met een van onze medewerkers.

  • Liever chatten? Geen probleem. We zitten er klaar voor. Chat starten.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar. Probeer het zo nog eens.

  • Bel 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten). Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.