Terugleveren en salderen

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, wordt in uw bedrijfspand gebruikt. Maar op zeer zonnige dagen kan de opbrengst hoger zijn dan uw verbruik. In die gevallen levert u energie terug aan het net. Er zijn ook momenten dat uw bedrijf meer elektriciteit nodig heeft dan de zonnepanelen opleveren (bijvoorbeeld ‘s avonds). Dan neemt u gewoon extra elektriciteit af van het net.

Hoe werkt het?

Elk jaar wordt er een afrekening gemaakt van het totale verbruik. Daarbij wordt alle stroom die aan het net is teruggeleverd, in mindering gebracht met alle stroom die van het net afgenomen is. Dit heet salderen. Het is mogelijk dat er op jaarbasis meer is teruggeleverd dan is afgenomen van het net. In dat geval ontvangt u van uw energiemaatschappij een vaste vergoeding voor de meer teruggeleverde stroom.

Salderen: U neemt meer af dan u produceert

U heeft een totaal energieverbruik van 20.000 kWh per jaar. U schaft zonnepanelen aan en deze produceren per jaar 15.000 kWh. Dit betekent dat u maar 5.000 kWh aan uw energieleverancier hoeft te betalen.

Vergoeding bij salderen

Salderen is alleen mogelijk bij kleinverbruikaansluitingen tot en met 3x80A. Wij salderen tegen hetzelfde tarief als het tarief dat uw bedrijf betaalt voor de levering van elektriciteit, inclusief energiebelasting en BTW. Op deze manier kunt u de energie die u overdag ‘teveel’ opwekt (en dus terug levert aan het net), ‘s avonds in zekere zin gebruiken. Dat wil zeggen, u betaalt dan ‘s avonds hetzelfde tarief dat u overdag voor de teveel opgewekte energie heeft ontvangen.

Terugleveren: U produceert meer dan u verbruikt

Uw zonnepanelen produceren 15.000 kWh, terwijl u normaal maar 12.000 kWh verbruikt. Dit betekent dat u meer opwekt dan u verbruikt. Deze 3.000 kWh levert u terug aan het net.

Vergoeding bij terugleveren

Bij terugleveren spreken wij een vergoeding met u af voor de teruggeleverde energie, afhankelijk van het volume.

Het verschil in een rekenvoorbeeld

Om het verschil tussen terugleveren en salderen te verduidelijken hebben we twee rekenvoorbeelden voor u gemaakt. Wilt u dit voorbeeld gebruiken voor uw eigen situatie? Dan is het daarbij van belang dat u de cijfers van het energieverbruik van uw bedrijf kent en dat u weet wat de zonnepanelen gemiddeld opwekken.

Bekijk de rekenvoorbeelden (PDF)

Nauwkeurige registratie

De teruglevering moet nauwkeurig geregistreerd worden, zodat de vergoedingen kloppen. Een prima functionerende meter is dus noodzakelijk. Uw netbeheerder helpt u bij de controle hiervan. Met de juiste meter wordt de teruglevering van elektriciteit op een speciaal telwerk bijgehouden. In één oogopslag weet u wat de zonnepanelen betekenen voor de elektriciteitsrekening van uw bedrijf.

Als u de zonnepanelen niet bij ons koopt, registreert u zich dan op www.energieleveren.nl om te kunnen profiteren van de saldering en teruglevering.

Voorwaarden

E.ON heeft voorwaarden opgesteld die van toepassing zijn bij het terugleveren en salderen.

  • Uw bedrijf is bij de netbeheerder aangemeld als terugleverklant. Deze aanmelding heeft u gedaan via www.energieleveren.nl of doen wij als u de zonnepanelen bij ons koopt.
  • Uw bedrijf heeft een geschikte elektriciteitsmeter voor teruglevering en saldering. Dit kunt u uw netwerkbeheerder laten controleren.
  • Uw bedrijf levert elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet.
Contact

Vragen of advies?

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Bel 040-257 79 34

    Op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur


    Met spoed energie nodig? Bel Spoedservice Zakelijk op 06 - 2822 1814

Feedback?

Vertel wat u van onze website vindt.

Geef uw mening