Filter op onderwerp

grootzakelijk tarieven verlichting besparen elektrisch rijden fiscale voordelen zonnepanelen energieadviesrapport sde+ mkb klantervaring capaciteitscheck particulier duurzaamheid

Zoeken in nieuws

Grootzakelijk zonnepanelen SDE+ Besparen

1 miljard euro extra SDE+ subsidie in 2016

21-11-2016

Het kabinet haalt 1 miljard euro uit het budget van de SDE+ regeling naar voren om hernieuwbare energieprojecten te subsidiëren. Minister Kamp wil hiermee het doel uit het energieakkoord van 16% hernieuwbare energie in 2023 alsnog halen.

Bron: Ensoc

Het besluit van het kabinet heeft te maken met de grote vraag naar subsidie voor hernieuwbare energie. In de eerste helft van dit jaar is ruim twee keer zoveel subsidie aangevraagd voor hernieuwbare energieprojecten dan beschikbaar was. Het komend half jaar stelt het kabinet daarom 1 miljard euro meer subsidie beschikbaar dan eerder was aangekondigd. Het gaat niet om nieuw geld, maar om budget dat voor de komende jaren al begroot was voor hernieuwbare energie. Dit meldt minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Totaal 9 miljard euro

Hiermee komt het totale budget voor de regeling SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) dit jaar uit op 9 miljard euro. Dit bedrag is exclusief het budget voor de aanleg van het windpark Borssele op zee, dat goedkoper uitvalt dan verwacht. Het windpark wordt naar verwachting voor 2,7 miljard euro minder subsidie gebouwd dan waarmee eerder rekening is gehouden. De SDE+ subsidie wordt pas uitbetaald als de projecten daadwerkelijk energie leveren, over een periode van 15 jaar.

Kamp: ‘We werken hard aan een meer hernieuwbare energievoorziening in Nederland, gesteund door de 47 partijen waarmee we het energieakkoord hebben ondertekend. Het is goed om te merken dat men uit alle hoeken van de samenleving een bijdrage wil leveren aan deze energietransitie. Van MKB’ers tot lokale energiecoöperaties, van agrariërs tot industriebedrijven. Door nu subsidie eerder beschikbaar te stellen, kunnen meer projecten doorgang vinden en zetten we weer een belangrijke stap richting het doel van 16% hernieuwbare energie in 2023.’

 

Vooral zonprojecten

Hernieuwbare energieprojecten hebben in de eerste helft van dit jaar 4 miljard euro subsidie ontvangen. Opvallend: 864 van de 986 gesubsidieerde projecten is een zonproject. Dat is bijna 90 procent. Het zijn veelal kleinschalige projecten. Een groot project is het nog aan te leggen zonnepark in Veendam, dat met 54.000 zonnepanelen stroom wil gaan leveren aan 4000 huishoudens. Daarmee krijgt de Groningse gemeente twee keer zoveel zonnepanelen als haar ruim 27.500 inwoners.

Kamp: ‘Met de subsidieregeling SDE+ wekken we zoveel mogelijk duurzame energie op tegen zo laag mogelijke kosten. Dat heeft effect: zo wordt de opwek uit zonne-energie steeds goedkoper. Van bijna 46 cent per kilowattuur in 2009 tot nog geen 13 cent dit jaar - een daling van bijna 70%. Hierdoor kunnen zonprojecten steeds beter mee concurreren binnen de SDE+. Ik verwacht dat deze kostendaling alleen maar verder doorzet.’

 

Zonnepanelen bij PSV

E.ON installeerde onlangs de zonnepanelen bij het trainingscomplex De Herdgang van PSV en verzorgde de aanvraag voor SDE+ subsidie. Bekijk de video over de installatie.

 

SDE+ subsidie aanvragen? Wees er snel bij!

Heeft u vragen over de SDE+ subsidie of hulp nodig bij het aanvragen? Wij helpen u graag! E.ON heeft veel ervaring met SDE+ projecten en neemt de organisatie hiervan voor bedrijven volledig uit handen. Maak een belafspraak met onze adviseur of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan op locatie.

Meer over SDE+ subsidie

Gerelateerde artikelen

Tip!
Grootzakelijk zonnepanelen SDE+ Besparen

1 miljard euro extra SDE+ subsidie in 2016

Het kabinet haalt 1 miljard euro uit het budget van de SDE+ regeling naar voren om hernieuwbare energieprojecten te subsidiëren. Minister Kamp wil hiermee het doel uit het energieakkoord van 16% hernieuwbare energie in 2023 alsnog halen.

Lees verder
Grootzakelijk zonnepanelen SDE+

SDE+ 2017: update en stand van zaken

In 2017 wordt de SDE+ subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) wederom fors ingezet om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. Ook dit jaar zijn er weer twee openstellingsrondes: voorjaar en najaar. De voorjaarsronde, waarbij een budget...

Lees verder
Service & Contact

Vragen of advies?

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk zonadvies? Neem dan vrijblijvend contact op.

  • Bel 040-257 79 34

    Op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur