Filter op onderwerp

grootzakelijk tarieven verlichting besparen elektrisch rijden fiscale voordelen zonnepanelen energieadviesrapport sde+ mkb klantervaring capaciteitscheck particulier duurzaamheid

Zoeken in nieuws

Grootzakelijk zonnepanelen

5 fabels over zonnepanelen

07-09-2017

Over zonnepanelen hoor je veel verhalen. Maar wat is nou waar en niet waar? We helpen vijf misverstanden over zonnepanelen uit de wereld.

  1. Zonnepanelen zijn alleen rendabel in zonnige landen.
  2. Zonnepanelen gaan maar maximaal 10 jaar mee.
  3. Een zonnepaneel produceren kost meer energie dan ermee wordt opgewekt.
  4. Zonnepanelen zijn alleen interessant met een dak op het zuiden.
  5. Wachten met aanschaf want ze worden steeds goedkoper en efficiënter.

1. Zonnepanelen zijn alleen rendabel in zonnige landen

Zonnepanelen krijgen niet alleen energie van het felle zonlicht op een mooie zomerdag, maar ook gewoon van daglicht. Ze wekken dan minder elektriciteit op, maar ze werken wel degelijk. De zon aan de Franse Riviera geeft maar 1,5 keer meer energie dan diezelfde zon in het bewolkte Nederland. En wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. Anders zou u op bewolkte dagen niets kunnen zien! Kortom, zonnepanelen werken ook uitstekend op bewolkte dagen.

Het is ook niet zo dat een zonnepaneel beter presteert als het warm is. Als het koud is, levert een zonnepaneel technisch betere prestaties. De elektrische geleiding in de zonnecel is dan namelijk beter. Wanneer het koud en zonnig is, is het ideaal zonnepanelenweer.

2. Zonnepanelen gaan maar maximaal 10 jaar mee

In tegenstelling tot een windturbine, auto of fiets bevatten zonnepanelen geen bewegende onderdelen, wat vaak voor slijtage en bijbehorende problemen hoort. Zonnepanelen gaan tientallen jaren mee: sterker nog, fabrikanten garanderen dat ze na 25 jaar nog minimaal 80% van de hoeveelheid stroom kunnen opwekken als de dag dat ze uit de fabriek kwamen rollen. Dit wordt vastgesteld door zeer strikte testen in onafhankelijke laboratoria.

3. Een zonnepaneel produceren kost meer energie dan ermee wordt opgewekt.

Het is een lang en breed onderzochte claim die verschillende keren weerlegd is. Het is ontegenzeggelijk zo dat de productie van zonnepanelen energie kost. Maar onderzoek van onder meer gerenommeerd instituut ECN liet al in 2006 zien dat de door productie gebruikte energie al na 1,7 tot 4,6 jaar teruggewonnen is. De afgelopen jaren is dit verder teruggelopen doordat het productieproces steeds efficiënter is geworden.

4. Zonnepanelen zijn alleen interessant met een dak op het zuiden

Zonnepanelen renderen inderdaad het beste wanneer ze richting het zuiden zijn geplaats onder een hellingshoek van 35°. Dat levert de hoogste opbrengst op. Afwijkingen zijn echter helemaal niet zo erg voor het rendement. Zo levert een dak ruwweg gelegen tussen het zuidoosten en zuidwesten met een hellingshoek tussen de 20° en 60° nagenoeg hetzelfde rendement op. Andere liggingen zijn natuurlijk ook mogelijk maar leveren iets minder rendement op. Een oriëntatie richting Noorden, Noord-Oosten en Noord-Westen is minder rendabel. Platte daken zijn ook geschikt, omdat via de stellages waarop de panelen bevestigd worden een ideale hoek en helling kan worden gekozen.

5. Wacht met de aanschaf, want zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter

Wachten met het kopen van zonnepanelen omdat de prijzen nog verder gaan dalen of de efficiëntie in een paar jaar tijd fors zal toenemen, lijkt niet heel realistisch. Als we kijken naar de afgelopen 5 jaar, dan is de prijs van zonnepanelen met ruim 50% gedaald. De grootste daling vond plaats tussen 2011 en 2013. Sindsdien is de prijs maar langzaam gedaald. De stijging in efficiëntie is op dit moment circa 0,3% per jaar. Bovendien is het rendement van uw investering in zonnepalen momenteel vele malen hoger dan de huidige rente bij uw bank. Het financiële rendement van zonnepanelen ligt momenteel tussen de 10 – 15%. En u bespaart ook nog eens direct op uw energiekosten.

Vrijblijvend advies

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen voor uw bedrijf? Neem gerust contact met ons op.

Vrijblijvend advies aanvragen

 

Gerelateerde artikelen

Grootzakelijk zonnepanelen

5 fabels over zonnepanelen

Over zonnepanelen hoor je veel verhalen. Maar wat is nou waar en niet waar? We helpen vijf misverstanden over zonnepanelen uit de wereld.

Lees verder
Grootzakelijk zonnepanelen SDE+

SDE+ 2017: update en stand van zaken

In 2017 wordt de SDE+ subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) wederom fors ingezet om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. Ook dit jaar zijn er weer twee openstellingsrondes: voorjaar en najaar. De voorjaarsronde, waarbij een budget...

Lees verder
Service & Contact

Offerte of advies?

Wilt u een offerte of persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ook voor spoedaanvragen.

  • Bel 040-257 79 34

    Op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur