Filter op onderwerp

grootzakelijk tarieven verlichting besparen elektrisch rijden fiscale voordelen zonnepanelen energieadviesrapport sde+ mkb klantervaring capaciteitscheck particulier duurzaamheid

Zoeken in nieuws

Grootzakelijk elektrisch rijden

6 veelgestelde vragen over elektrisch laden

04-05-2017

In 2016 hebben we de grens van 2 miljoen elektrische voertuigen wereldwijd doorbroken. Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu en goedkoper te onderhouden dan hun fossiele tegenhangers. Ze kunnen tot wel 75% besparen op het gemiddelde brandstofverbruik, en komen in aanmerking voor een breed scala aan lokale (belasting)voordelen.

Hoe meer mensen elektrisch gaan rijden, des te meer de vraag naar een betere laadinfrastructuur zal stijgen. Daarom is het voor ondernemers nú het moment om laadmogelijkheden aan te bieden op de werkplek.

Wij hebben voor u 6 veelgestelde vragen over elektrisch laden op een rij gezet:

 • Hoe lang duurt het om een auto op te laden?
  De tijdsduur is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de status van de batterij, het vermogen van de batterij en het vermogen en de instellingen van het laadstation. Plug-in hybrides hebben 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische auto’s moeten 4 tot 8 uur laden.

  Als de helft van de totale laadtijd verstreken is, zal de batterij al voor 80% geladen zijn. De laatste 20% van de batterij wordt geladen via zogeheten 'trickle charing' of 'drip charging'. Deze methode waarborgt de kwaliteit van de batterij en zorgt ervoor dat hij zo lang mogelijk meegaat.

 • Hoeveel kost het om een auto op te laden?
  Elektrische auto's zijn gegarandeerd vele malen goedkoper te ‘tanken’ dan hun traditionele tegenhangers met een benzine- of dieselmotor. Omdat elk land en elke gemeente werkt met eigen energieregelingen, energiekosten en fiscale voordelen, adviseren wij u altijd de website van uw gemeente te raadplegen.

  In Nederland zijn de gemiddelde kosten voor elektrisch laden 22 tot 35 eurocent per kWh. Laten we als voorbeeld een elektrische auto nemen met een lege accu en ongeveer 12 kWh accuvermogen. In de meeste gevallen zal deze auto zo’n 60 tot 80 km op één laadbeurt kunnen rijden. Het opladen kost dan 12 x 0,22 = € 2,64. Dit betekent dat het stroomverbruik slechts 3 tot 4 eurocent per kilometer bedraagt.

 

 • Kan een elektrische auto aan alle laadpunten worden opgeladen?
  Ja en nee. Net zoals reguliere stopcontacten per land kunnen verschillen, kan dat ook het geval zijn met de contactdozen en aansluitingen van laadpalen. Ook het land van oorsprong van uw elektrische auto kan een rol spelen. Om het ons gemakkelijk te maken, hebben de autofabrikanten het aantal kabels tot 2 typen beperkt. Aan de kant van de auto is de Type 1 contactdoos gebruikelijk voor Japanse en Amerikaanse voertuigen en de Type 2 contactdoos voor Europese voertuigen. Let op: Tesla's in de VS hebben een speciaal type contactdoos, terwijl Europese Tesla's wel voorzien zijn van een Type 2 contactdoos.

 • Hoeveel onderhoud heeft een laadpaal nodig?
  Zeer weinig. Als de laadpaal verantwoord is geïnstalleerd en modulair is opgebouwd, is elk onderdeel gemakkelijk te vervangen. Indien u laadpalen via E.ON aanschaft, dan zijn deze voorzien van een online verbinding, waardoor eventuele problemen direct op afstand opgelost kunnen worden.

 • Hoe kan ik mijn laadkosten verrekenen?
  Via E.ON krijgt u standaard een laadpas bij aankoop van een laadpaal, of u neemt een laadpasabonnement. Elke laadsessie die u met uw laadpas start en beëindigt, wordt in het BackOffice beheersysteem geregistreerd. Met een account op BackOffice kunt u de verrekening van deze laadkosten automatiseren. Zo sturen wij maandelijks de factuur door naar uw werkgever en hoeft u enkel de vergoeding te ontvangen. Voor de werkgever kunnen wij tevens de verrekening verzorgen.
 • U wilt meerdere laadstations op 1 locatie gaan beheren. Wat is het effect hiervan op het stroomverbruik?
  U kunt de stroomtoevoer naar uw laadstation beperken op bijvoorbeeld piekuren, zodat niet het maximale vermogen van uw meterkast overschreden wordt. Ook zijn zogenoemde Smart Charging diensten een mogelijke oplossing.

  Een Smart Charging technologie zoals Load Balancing zorgt ervoor dat je nooit het maximaal vermogen van de meterkast overschrijdt door de beschikbare stroom proportioneel te verdelen over alle actieve laadstations. Hiermee zou u dus alsnog het aantal beoogde laadstations kunnen installeren, zonder uw meterkast te overbelasten.

 

Wilt u meer informatie over de laadpalen? Bekijk dan onze laadoplossingen. Of wilt u graag een laadpaal bij u op de parkeerplaats? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Advies aanvragen

Gerelateerde artikelen

Grootzakelijk elektrisch rijden Fiscale voordelen

Wat zijn de fiscale voordelen van elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is milieuvriendelijk. Daarom stimuleert de overheid de verkoop en lease van elektrische voertuigen met meerdere fiscale voordelen en subsidies. Wat zijn de fiscale voordelen van elektrisch rijden?

Lees verder
Grootzakelijk elektrisch rijden

3 redenen om op het werk te laden

Krijgt u ook steeds vaker vragen van uw werknemers, klanten en bezoekers om elektrisch te laden bij uw bedrijf? Lees hier 3 redenen waarom het interessant is om op het werk te laden.

Lees verder
Service & Contact

Offerte of advies?

Wilt u een offerte of persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ook voor spoedaanvragen.

 • Bel 040-257 79 34

  Op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur