Filter op onderwerp

grootzakelijk tarieven verlichting besparen elektrisch rijden fiscale voordelen zonnepanelen energieadviesrapport sde+ mkb klantervaring capaciteitscheck particulier duurzaamheid

Zoeken in nieuws

Grootzakelijk Tarieven

Het nieuwe regeerakkoord: wat verandert er op energiegebied?

23-11-2017

Na 209 dagen van formeren is het regeerakkoord vorige maand eindelijk gesloten. Hierin werden enkele belangrijke maatregelen aangekondigd voor de energiesector.

Het regeerakkoord is zonder meer ambitieus en groener dan andere akkoorden. De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 met 49 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. Het kabinet heeft een breed pallet aan plannen gepresenteerd om de CO2- reductie te realiseren.  

Enkele belangrijke maatregelen zijn:

 • Alle kolencentrales moeten uiterlijk in 2030 zijn gesloten.
 • Dit betekent dat het bijstoken van biomassa in de kolencentrales niet meer wordt gestimuleerd. Vanaf 2024 stopt de subsidie voor bijstoken van biomassa.
 • Er komen meer windparken op zee.
 • De stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie, ofwel de SDE+, blijft en wordt verbreed. Daardoor kunnen ook andere technologieën die bijdragen aan CO2-reductie gebruikmaken van de subsidieregeling.
 • De subsidie voor energiebesparing bij sportverenigingen wordt verlengd.
 • De energiekosten gaan omhoog door een (tijdelijke) stijging van de Energiebelasting (EB) en een flinke verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Lees meer.
 • Het kabinet introduceert een CO2-belasting voor energieproducenten. Door de hogere prijs voor CO2 wordt elektriciteit die wordt opgewekt door fossiele bronnen duurder.
 • De salderingsregeling duurzame elektriciteit wordt in 2020 omgevormd in een nieuwe regeling. De verwachting is dat de kosten van zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer duurzaamheidswinst geboekt kan worden.

Download hier het regeerakkoord “Vertrouwen in de Toekomst” 2017 - 2021

 

Gerelateerde artikelen

Grootzakelijk Tarieven

Tarieven energiebelasting verhoogd in 2018

De tarieven van de energiebelasting voor 2018 zijn bekend. In het nieuwe regeerakkoord is besloten dat de tarieven voor energiebelasting voor de komende twee jaar worden verhoogd. De stijging van de energiebelasting moet 200 miljoen extra opleveren die...

Lees verder
Grootzakelijk MKB Tarieven

Forse daling tarieven landelijk netbeheer gas

De transporttarieven van 2017 dalen met gemiddeld 26% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit het voorstel dat Gasunie Transport Services (GTS) op 20 maart jl. heeft ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Als het voorstel wordt goedgekeurd,...

Lees verder
Contact & Feedback

Offerte of advies?

Wilt u een offerte of persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ook voor spoedaanvragen.

 • Bel 040-257 79 34

  Op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur

Feedback?

Vertel wat u van onze website vindt.

Geef uw mening