Teruglevering van stroom. Hoe werkt dat?

Met zonnepanelen of een zonneboiler wekt u zelf duurzame stroom op. Deze opgewekte stroom gebruikt u direct voor uw eigen elektrische toepassingen.

Wanneer u minder stroom verbruikt dan opwekt, dan gaat het overschot het elektriciteitsnet in. Dit is de teruglevering van stroom.

Kijk hier voor meer informatie over de teruglevering van stroom.

Er zijn ook momenten dat uw zonnepanelen u niet van stroom kunnen voorzien. Dan hoeft u natuurlijk niet in het donker te zitten. U neemt gewoon stroom af bij E.ON via het elektriciteitsnet. Uw meter houdt dit nauwkeurig bij. Aan het einde van uw verbruiksjaar verrekenen we de stroom die u afneemt met de stroom die u teruglevert. Dit noemen we salderen en is te zien op uw jaarafrekening.

Lees meer over salderen


BTW teruggave

Woningeigenaren met zonnepanelen jonger dan 20 juni 2013, worden door de belastingdienst beschouwd als kleine ondernemers. Het Europese Hof heeft bepaald dat u dan recht heeft op teruggave van de BTW. Dit is onafhankelijk van uw energieleverancier of installateur.


Veelgestelde klantvraag

“In het gebruiksoverzicht zie ik een heel andere hoeveelheid terug geleverde stroom als dat mijn meter aangeeft. Hoe kan dat?”

E.ON geeft antwoord: De stroom die u zelf opwekt, wordt direct verbruikt door uw eigen elektrische apparaten. Dus uw printers en verlichting draaien direct op uw zelf opgewekte stroom. Het overschot gaat vervolgens het elektriciteitsnet in. En verbruikt u energie op het moment dat u geen stroom opwekt, dan neemt u deze stroom af van E.ON. De stroom die we u leveren, verrekenen wij met de stroom die u terug levert. Dat heet salderen.

Salderen

Elk jaar wordt er een afrekening gemaakt van uw totale verbruik. Alle stroom die u heeft afgenomen van E.ON wordt verrekend met de stroom die u teruggeleverd heeft aan het net. Dit heet salderen. Heeft u meer geleverd dan afgenomen op jaarbasis? Dan ontvangt u een vergoeding. 

Lees meer 

Vergoeding voor teruglevering

Levert u meer stroom van uw zonnepanelen dan dat u afneemt van E.ON? Dan vergoeden we u daar voor. Voor elke kWh die u meer levert dan afneemt ontvangt u € 0,07. Dat is een vergoeding zonder BTW en zonder overheidsheffingen. 

Lees meer 

 

Meters en registratie

De stroom die u teruglevert moet geregistreerd worden, dan kunnen wij deze aan u vergoeden. Een goed functionerende meter is hierbij essentieel. Uw netbeheerder kan u helpen dit te controleren. Indien u via E.ON uw zonnepanelen aanschaft, regelt onze partner Sungevity dit voor u. Wanneer u elders uw zonnepanelen heeft aangeschaft, moet u deze registreren om gebruik te kunnen maken van de saldering. Dit kan op www.energieleveren.nl 

Bekijk de zonnepanelen van E.ON