Besparen in uw badkamer

Hieronder krijgt u alvast 11 tips om slim en snel energie te sparen in uw badkamer.

 


Tip 1. Draai de kraan dicht

Probeer zo min mogelijk water te gebruiken als u uw tanden poetst of handen wast. Zeker als het gaat om warm water. Uw CV-ketel levert veel energie om het water te verwarmen en vaak heeft u de kraan maar even open staan. Zo draagt u bij aan een beter milieu en ontvangt u een lagere energierekening.


Tip 2. Isoleer uw badkuip

Een inbouwbad van kunststof of staal kan voor de afwerking eenvoudig rondom worden geïsoleerd met een dikke isolatiedeken van minerale wol (glas- of steenwol). Dankzij de isolatie is er tijdens het vullen minder warm water nodig en navullen met warm water is veelal overbodig. U geniet langer van warm badwater en bespaart op energiekosten voor warmtapwaterbereiding.

Bekijk verschillende andere manieren om uw woning te isoleren.


Tip 3. Ventileren

Het ventileren van uw badkamer zorgt voor frisse, droge lucht. Droge lucht warmt beter op dan vochtige lucht.


Tip 4. Zing onder de douche

Douche met muziek en bespaar. Een gemiddeld liedje duurt 3 minuten. Probeer gedurende maximaal één liedje te douchen. Door dagelijks 2 minuten korter te douchen is het voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis mogelijk zo’n 9.400 liter warm water te besparen. Daarbij komt nog eens een besparing van zo’n 100 kubieke meter gas per jaar.


Tip 5. Douchecoach

Lukt het niet om korter te douchen met muziek, gebruik dan een douchecoach. Dat is een zandloper voorzien van zuignap die u aan de badkamerwand bevestigt. Wanneer het u lukt om aan het einde van de zandloper klaar te zijn met douchen dan realiseert u een forse waterbesparing en merkt u dat ook op de energierekening.


Tip 6. Oplader uit stopcontact

Uw elektrische tandenborstel hoeft niet continu opgeladen te worden. Zonder stroom kunt u er dagenlang mee poetsen. Dus: haal de oplader van de elektrische tandenborstel uit het stopcontact als u deze niet oplaadt.


Tip 7. Waterbesparende douchekop

Installeer een waterbesparende douchekop of spaardouche. Daarmee kunt u het warmwaterverbruik met enkele duizenden liters per jaar terugdringen. Door de gedachte alleen al zult u voortaan een stuk lekkerder douchen!


Tip 8. Warmteterugwin-systeem

Gaat u uw badkamer verbouwen of koopt u een nieuwbouwhuis? Denk dan eens aan een warmteterugwin-systeem. Zo’n systeem gebruikt de warmte van het weggespoelde douchewater om koud water te verwarmen. Daardoor hoeft de cv-ketel minder te branden en bespaart u energie.


Tip 9. Warmwaterboiler

Zorg bij nieuwbouw of verbouwing dat uw warmwaterboiler zo dicht mogelijk bij de badkamer wordt geïnstalleerd. Hoe verder het water vervoerd moet worden om bij uw badkamer te komen, hoe langer de boiler moet warmen en hoe sneller uw water afkoelt.


Tip 10. Ventilator met timer

Kies altijd voor een badkamerventilator met instelbare hygrostaat en timer. De hygrostaat meet de luchtvochtigheid en laat de ventilator alleen draaien als de lucht te vochtig is. Het bespaart zowel elektriciteit als stookkosten, omdat warmteverlies door onnodig lang na-draaien wordt voorkomen.


Tip 11. Thermostaatkraan

Op verschillende plekken in huis is een thermostaatkraan een uitkomst. Ook in uw badkamer. Heeft u nog een tweegreepsmengkraan, waarbij u zelf koud en warm water moet mengen om de juiste temperatuur te krijgen? Vervang die kraan dan door een thermostatische bad- en/of douchemengkraan. De temperatuur is dan precies instelbaar. U doucht comfortabel zonder temperatuurschommelingen en het badwater krijgt altijd de gewenste temperatuur. Zo bespaart u energiekosten én water.

 

- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.