Besparen in uw keuken

U vergroot het bewustzijn door regelmatig bij te houden wat de meterstanden zijn. Bij Mijn EON kunt u op elk moment controleren of uw termijnbedrag nog past bij uw verbruik. En zo nodig past u uw termijnbedrag aan.

Kennis en bewustzijn zorgen ervoor dat u de regie in eigen hand houdt. We helpen u een handje met een 20-tal bespaartips.

Tip 1. Overbodige kleine boiler

Een kleine boiler in het keukenkastje verbruikt relatief veel energie. Wellicht heeft u deze boiler helemaal niet meer nodig als u de grote boiler op een handige plaats aansluit.


 

Tip 2. De zonnige kant van een zonneboiler

Het kan interessant zijn om voor een zonneboiler te kiezen. De zon verwarmt het water via een collector op uw dak. Indien nodig wordt voor aanvullende stookkracht een koppeling gemaakt met uw gasleiding of HR-ketel. Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water.


 

Tip 3. Dunne leidingen, dik besparen

Hoe dunner de leiding waar warm water doorheen stroomt, hoe minder het warmteverlies en hoe energiezuiniger uw huis is.


Tip 4. Kruimeldief steelt energie

Maak van uw kruimeldief geen energiedief. Haal de oplader van het apparaat uit het stopcontact als het apparaat opgeladen is.


 

Tip 5. Doorgaren in de oven

Verwarm de oven niet langer voor dan nodig is. En als de bereidingstijd van uw maaltijd of gerecht bijna voorbij is, kunt u de oven al uit zetten. Uw oven koelt namelijk niet onmiddellijk af en uw maaltijd gaart nog wel even door.


 

Tip 6. Schone filters

Maak de filters in de afzuigkap regelmatig schoon. Niet alleen werkt de afzuigkap dan beter, het bespaart ook energie.


Tip 7. Gas versus elektrisch koken

Een gasfornuis is veel goedkoper in gebruik dan een elektrische kookplaat. En belast het milieu het minst. Terwijl het geen invloed heeft op het resultaat van uw kookkunsten.
Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 m3gas. Een elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 200 kWh stroom. Op jaarbasis kost koken op gas gemiddeld € 20,- per huishouden en op een elektrische kookplaat ruim € 35,- tot € 50,-, afhankelijk van het gebruikte systeem. Koken op gas in plaats van elektriciteit bespaart dus geld. Als u een gasplaat en een gasoven gebruikt in plaats van een elektrische kookplaat en een oven, bespaart u jaarlijks ongeveer € 20,- op uw energierekening, berekent Milieu Centraal.


 

Tip 8. Dekselse deksels

Als u met het deksel op de pan kookt, gaat er veel minder warmte verloren. Deksels zorgen dus voor tijd- en energiebesparingen. Wilt u graag kijken naar uw ingrediënten en gerechten, kies dan voor transparante deksels.


 

Tip 9. Licht in de keuken

Spaarlampen en ledverlichting besparen minstens 30% energie. Ook in de keuken kunt u daarvan profiteren.


 

Tip 10. Gun uw koelkast ook vakantie

Bent u lange tijd niet thuis, bijvoorbeeld in de zomervakantie? Haal de koelkast leeg, zet het apparaat uit en laat de deur open.


 

Tip 11. Geen ijs in de vriezer

Inderdaad: geen ijs in de vriezer. Voorkom ijsvorming in uw diepvries. Een ijslaag zorgt ervoor dat de vriezer meer energie moet leveren om te koelen. Een ijslaag van 1 centimeter kost ongeveer 10% meer energie. Bovendien heeft u naarmate de ijslaag dikker wordt steeds minder ruimte in uw vriezer.


 

Tip 12. Ontdooien koelt uw koelkast

Ontdooi diepgevroren voedsel in de koelkast. De kou die vrijkomt helpt bij het koelen en dat scheelt energie.


 

Tip 13. Voorspoelen is onnodig

Voorspoelen bij een vaatwasser is eigenlijk niet nodig. Veeg wel even de vieze etensresten weg.


Tip 14. Een koelkast hoeft niet hard te werken

Laat uw koelkast niet onnodig hard werken. Wilt u maaltijden bewaren, laat ze dan eerst afkoelen op het aanrecht en zet ze daarna pas in de koelkast.


 

Tip 15. Ontdooien zonder magnetron

Brood, kipfilet, het zijn allemaal producten die niet in een magnetron ontdooid hoeven te worden. U hoeft het alleen op tijd uit de vriezer te halen. Een magnetron is een echte stroomvreter en in de meeste huishoudens is daar flink op te besparen.


 

Tip 16. Groot op groot, klein op klein

Kookt u veel aardappelen? Die gaan in een grote pan. Kookt u weinig groenten? Die gaan in een kleine pan. Een beetje water is voldoende, de groenten mogen gerust voor de helft onder water staan. Grote pannen plaats u op de grote pitten en kleine pannen op de kleine pitten. Deksel erop en afwachten. Zodra het water begint te koken draait u het gas terug. Die warmte blijft nog wel even hangen.


 

Tip 17. Inductie is ook voordelig

Koken doe je het voordeligst op een gasfornuis, maar een inductiekookplaat is ook energiezuinig.


Tip 18. Combistand is eerste keus

Heeft u nog geen oven en wilt u wel een oven aanschaffen? Kies dan voor een combimagnetron met hetelucht-functie. Zo’n apparaat is zuiniger dan reguliere een oven. Bereid gerechten zo veel mogelijk op de combistand: zo is de pizza of lasagne eerder klaar en kost het minder energie.


 

Tip 19. Stekker uit magnetron

Als u de magnetron niet gebruikt bespaart u veel energie door de stekker uit het stopcontact te halen. Bij een ouder model kan dat 25-40% van het jaarlijks energiegebruik schelen.


 

Tip 20. Waterkoker niet (onnodig) laten koken

Een gemiddelde waterkoker heeft een hoog vermogen: 1.725 Watt. Zuinig omgaan met de waterkoker levert daardoor best wat op. Verwarm niet meer water dan u nodig heeft. En maak het water niet heter dan nodig: voor bijvoorbeeld flesvoeding hoeft het water niet te koken. Let er verder op dat de waterkoker niet onnodig lang door blijft koken voordat hij automatisch uitschakelt.
Ontkalk een waterkoker regelmatig: zo geeft het verwarmingselement het meest efficiënt zijn energie af.


 

Tip 21. Apparaten die zichzelf uitschakelen

Veel apparaten hebben een stand-by stand. Dat geldt ook voor koffie- en espressomachines. Kies een apparaat dat zichzelf uiteindelijk helemaal uitschakelt: dat kan per jaar 100 kWh stroom besparen.


 

Tip 22. Zuinige afzuigkap

Bij elk apparaat is het de moeite waard na te gaan welk apparaat het zuinigst is ten opzichte van zijn concurrenten. Net zoals design en gebruiksgemak, moet dat een rol spelen bij de aanschaf. Bekijk welke afzuigkap het zuinigst is volgens de consumentenbond.


 

Tip 23. Samen is zuiniger dan apart

Een goede keuze voor een (nieuwe) koelkast is de gecombineerde koelkast met vriezer. Zo’n koelvriescombinatie is een stuk energiezuiniger dan een aparte koelkast en vriezer.

 

- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.