Besparen in uw woonkamer

Energiebesparende maatregelen, zoals spaarlampen installeren op plaatsen waar het licht veel brandt, zijn eenvoudig en slim. Maar met de opkomst van de digitale woonkamer zijn er nog veel meer bespaarmogelijkheden. Afhankelijk van welke apparaten u aan laat staan (stand-by) kost dat al snel tussen € 100,- en € 250,- per jaar. Laat apparaten dus niet onnodig aan staan en let op het sluimerverbruik. Stekkerdozen met een aan- en uitknop doen wonderen en leveren al snel € 50,- tot € 200,- per jaar op.

U ziet: energiebesparen heeft u grotendeels zelf in de hand. Zo hebben we nog 15 bespaartips voor uw woonkamer verzameld. Doe er uw voordeel mee.


Tip 1. Er zit een knop op de tv

Moderne televisies hebben geen uitknop meer en staan altijd stand-by. U bespaart veel energie als u een timer tussen stopcontact en televisie plaatst of als u gebruik maakt van een stekkerdoos met aan- en uitknop.


Tip 2. Stille verbruikers

Weet u dat tot 10% van het elektriciteitsverbruik in de gemiddelde woning zogenaamd sluipverbruik is? Het zijn stille verbruikers (lampjes, klokjes) die dag en nacht energie nodig hebben, omdat de apparaten niet helemaal uit staan. Denk hierbij vooral aan opladers, televisies, modems en digicorders. U bespaart serieus als u die apparaten echt uitzet met een aan- en uitknop op een stekkerdoos. Zo kan een gezin jaarlijks tot wel € 150,- besparen.


Tip 3. Lucht in radiatoren

In veel radiatoren zit lucht en dat zorgt voor wamteverlies. Als er lucht in uw radiatoren zit, warmt een radiator minder goed op, omdat lucht de warmte minder geleidt. Vergeet dus niet uw radiatoren regelmatig te ontluchten. Bekijk hier hoe het moet


Tip 4. Graadje lager

De verwarming een graadje lager zetten, betekent echt niet dat u kou lijdt. Als u de thermostaat overdag één graad lager zet, bespaart u gemiddeld 7% op het energiegebruik voor verwarming. Voor een gemiddeld huis betekent dat een besparing van zo'n € 60,- (90 m3 gas). Niet stoken in kamers die niet worden gebruikt, levert natuurlijk nog veel meer op.


Tip 5. Thermostaat eerder lager zetten

Zet uw thermostaat niet lager als u van huis gaat of naar bed gaat, maar doe dat een uurtje eerder al. Binnen die tijd voelt u geen warmteverschil en blijft het gewoon comfortabel binnen. Maar u bespaart wel tot ongeveer €30 op uw verwarmingskosten.


Tip 6. Plaats een klokthermostaat

Het plaatsen van een klokthermostaat zorgt er niet alleen voor dat het altijd aangenaam warm is als u dat wenst, maar ook dat de verwarming niet onnodig lang brandt. Het bespaart u al snel 36 m3 gas en dat is ongeveer € 24,-.

Zelflerende klokthermostaten schakelen vanzelf eerder naar een lagere temperatuur: ze gaan al lager branden of schakelen uit vóór het door u ingestelde uur van vertrek of slapen. 


Tip 7. Besparen met een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan helpt u bij het besparen. Met veel radiatoren in huis loopt het bedrag flink op. Deze kranen zijn weliswaar duurder dan gewone radiatorkranen, maar besparen flink. Binnen twee jaar heeft u de extra kosten eruit. Al die jaren daarna levert een thermostaatkraan echt besparingen op.


Tip 8. Zie het licht

Het gebruik van spaarlampen en led-verlichting is een bewezen manier van besparen, die u gegarandeerd geld oplevert.


Tip 9. Isoleer de ramen

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat u effectief bespaart met isolerende raambekleding: tot wel 37% verwarmingsenergie! Bovendien verhoogt isolatie uw wooncomfort. Dat zijn de spreekwoordelijke twee vliegen in één klap.


Tip 10. Gooi de ramen open

Sommige tips vragen niet eens om een investering. Als u uw woonkamer (beter nog: het hele huis) elke dag een kwartiertje lucht, verdwijnt de vochtige lucht en komt daar droge lucht voor in de plaats. En droge lucht warmt veel sneller op en dat bespaart dus stookkosten. Bovendien is droge lucht gezonder dan vochtige lucht


Tip 11. Warmte weerkaatsen

Radiatoren stralen warmte naar voren en naar achteren. Dus ook richting de buitenmuur. Dat is zonde. Om die warmte te benutten brengt u radiatorfolie achter de radiatoren aan. Op die manier weerkaatst de warmte de kamer in. De kosten van het folie heeft u binnen een jaar terugverdiend.


Tip 12. Gezellig de gordijnen dicht

Sluit ’s avonds gezellig de gordijnen. Het voorkomt dat warmte via de ramen ontsnapt en maakt het ook gezelliger in huis. Let wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen.


Tip 13. Maak gebruik van de zon

Een HR 107-ketel in combinatie met een zonneboiler voor warm tapwater is bijzonder energiezuinig. Combiketels waarop u een zonneboiler kunt aansluiten, zijn te herkennen aan het Gaskeur NZ-label.


Tip 14. Oud-en-Nieuw

Zelfs als uw oudere cv-ketel nog goed werkt, kan het toch verstandig zijn de ketel te vervangen door een nieuwe, zuinige ketel. Of de investering de moeite waard is, ziet u via de Verwarmingswijzer op de site van Milieu Centraal.


Tip 15. Langer op laag vermogen

Een modulerende thermostaat stuurt een HR-ketel zo aan dat deze optimaal gebruikt maakt van zijn modulerend vermogen: hij werkt dan langere tijd op laag vermogen in plaats van korte tijd op hoog vermogen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het belangrijkste voor u is dat het kostenbesparend werkt.

Door een modulerende thermostaat te gebruiken bespaart u volgens Milieu Centraal zo'n 3% ten opzichte van een niet-modulerende thermostaat. Uw cv-ketel moet wel geschikt zijn voor een modulerende thermostaat.

- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.