Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Besparen

5 Fabels en feiten over energie

02-11-2017

Er bestaan veel fabeltjes over energieverbruik en energie besparen. Hieronder hebben we 5 fabels en feiten voor u op een rij gezet.

Kunnen apparaten ook stroom verbruiken als ze uit staan?
Ja. Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als u ze niet gebruikt of als ze uit lijken te staan. Dit heet sluipverbruik of lekstroom. Wilt u zeker weten dat een apparaat of oplader geen stroom verbruikt? Trek dan de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerblok met schakelaar.

Mogen spaarlampen en TL-lampen ook voor korte tijd uitgezet worden?
Ja, dat mag. Het is een fabel dat deze lampen sneller slijten als u ze vaak aan en uit zet. Doe het licht dus altijd uit als u een ruimte verlaat, ook al is het maar voor even.

Bespaart u energie door het licht te dimmen?
Ja. Een lamp verbruikt minder energie als deze gedimd is. Maar het energieverbruik loopt niet evenredig terug met de afname van de hoeveelheid licht. 50% dimmen betekent niet 50% energie winnen. Dus heeft u lampen in huis die u altijd dimt? Vervang deze felle lampen dan door lampen met een lager wattage.

Is het slecht om een tv of computer voor korte tijd uit te zetten?
Nee, dit is niet slecht voor het apparaat. Om energie te besparen is het goed om de tv en de computer altijd helemaal uit te zetten als u deze niet gebruikt. Het liefst door de stekker er uit te trekken of een stekkerblok met schakelaar te gebruiken. Zo weet u zeker dat er geen sluipverbruik is.

Moet de verwarming ’s nachts wel of niet lager?
Ja, u bespaart energie door de verwarming ’s nachts lager te zetten. In huizen met goede isolatie (dat is meestal het geval in huizen uit 1994 of later) kan de thermostaat 's nachts met 2 tot 4 graden omlaag. Als het vriest is het beter om de thermostaat maar 1 of 2 graden te verlagen. Nog lager bespaart wel meer energie, maar heeft als nadeel dat opwarmen dan langer duurt. Huizen gebouwd voor 1994 hebben doorgaans matige tot slechte isolatie. Daar kan de thermostaat 's nachts (vanaf een uur voor het slapen gaan) 5 tot 7 graden omlaag. In de ochtend opwarmen kost wel energie, maar niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden. De verwarming helemaal uit bespaart meer, maar is niet aan te raden wegens risico op vochtproblemen, en op bevroren leidingen bij vorst.

Wilt u meer informatie en tips over energie besparen? Kijk dan op www.eon.nl/besparen

Bron: Milieucentraal en woonbond.nl

Gerelateerde artikelen

Particulier Besparen

"Wij zitten het hele jaar door in de jacuzzi"

De aanleg van een nieuwe binnentuin in Amsterdam - zonder in- of uitgang - is een hele operatie. Bij Anouk en Niels kwam er een takelkraan aan te pas. Maar nu is het zeer goed vertoeven in de tuin van hun jarendertigwoning in Watergraafsmeer.

Lees verder
Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.