Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Isolatie

Altijd behaaglijk in huis door woningisolatie

05-12-2017

Weg met die koude voeten en tochtstromen! Wie z’n huis isoleert, heeft het altijd aangenaam warm in huis. Maar hoe doet u dat en wat levert het op?


Isoleren kent alleen maar voordelen. Het geeft comfort, vermindert de CO2-uitstoot, vermeerdert de waarde van uw woning én verlaagt uw energiekosten. Een investering dus die u binnen een aantal jaren vanzelf terugverdient. “Zeker woningen van vóór 1983 zijn tijdens de bouw vaak onvoldoende geïsoleerd”, vertelt Rutger Rozendom, manager bij isolatiebedrijf Pluimers. “U kunt dan tot 40 procent van de warmte verliezen via de muren, de vloer, het dak en de ramen. Stel, het is buiten -5 °C, dan is de muur aan de binnenkant van uw woning ongeveer 13 °C. Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie (zoals purschuim, glaswol of isolatieparels) houdt u de kou buiten en de warmte binnen. De binnenmuurtemperatuur stijgt dan tot zo’n 18 °C. Die paar graden maken een enorm verschil voor het comfort in huis. Bovendien hoeft u zo minder hard te stoken om uw huis warm te houden.”

Onder de grond
Net als de spouw in de muur kunt u ook de vloer isoleren voor een optimaal comfort. Met een goede vloerisolatie voorkomt u dat kou en vocht uit de kruipruimte in uw woning trekken. Rozendom: “Te veel vocht in huis is niet alleen slecht voor de gezondheid, het verwarmen van vochtige ruimtes kost bovendien meer energie dan van droge ruimtes. Isoleren is dus zeker geen overbodige luxe.” Vloerisolatie is er in verschillende vormen: u kunt bijvoorbeeld purschuim (polyurethaan) laten aanbrengen of een isolerende (aluminium)folie. Een andere mogelijkheid is isolatieparels of schelpen te laten spuiten in de kruipruimte, om zo optrekkend vocht te voorkomen.

“Wat tocht het toch!”
Heeft u ook weleens het gevoel dat het ‘tocht’ in de kamer? Grote kans dat dit geen echte tocht is, zegt Rozendom. “Lucht die warmer wordt dan de overige lucht in de ruimte heeft de neiging op te stijgen. Die luchtcirculatie voelt dan aan als tocht. Door goed te isoleren blijft het gelijkmatig warm in de kamer, waardoor deze ‘tocht’ verleden tijd. “Door te isoleren, blijft het gelijkmatig warm in de kamer” is.” Een eerste stap, die u eenvoudig zelf kunt doen, is het dichten van kieren en tochtgaten met bijvoorbeeld tochtstrips of (flexibele) kit. Daarnaast verdwijnt er via de ramen veel warmte naar buiten. Rozendom: “Het laten plaatsen van HR++-glas – isolerend dubbelglas waarbij er een speciale coating tussen de glasplaten zit – zorgt dat de kou niet binnenkomt. Bovendien heeft u hier in de zomer ook profijt van, omdat het dan de warmte van buiten deels tegenhoudt. ”

Vergeet het dak niet
Een andere grote energieverspiller in huis is vaak een dak zonder isolatie. Door het isoleren van de kap voorkomt u dat de warmte in de winter verdwijnt en in de zomer het huis binnenkomt. Rozendom: “Purschuim tegen de binnenkant van het dak spuiten of glaswolisolatie tegen het dakbeschot aanbrengen zijn de meest voorkomende opties. Daarbij wordt altijd een dampremmende laag aangebracht. Deze laag houdt vocht van buiten tegen, maar zorgt ervoor dat vocht van binnen wél naar buiten kan.”

Isoleren = ventileren
Als uw huis goed is geïsoleerd, bent u de ‘natuurlijke ventilatie’ door kieren en gaten kwijt. Toch moet een huis ook blijven ‘ademen’: vervuilde en vochtige lucht moet worden afgevoerd en worden vervangen door verse (buiten)lucht. Rozendom: “Isoleren moet altijd samengaan met ventileren. Ventileren is iets anders dan luchten, waarbij u deuren en ramen een kwartiertje openzet. Prima om regelmatig te doen, maar het effect is binnen een paar uur verdwenen. Bij ventileren zorgt u voor continue verversing van de lucht in uw huis via regelbare ventilatieroosters of klapraampjes. Nog beter is een energiezuinige balansventilatie, die via een systeem van buizen en ventilatieroosters continu zorgt voor schone en gezonde lucht in huis.”

Bekijk de mogelijkheden voor uw woning.

 

Gerelateerde artikelen

Particulier Isolatie zonnepanelen

Welk energielabel heeft uw huis?

Het energielabel is al een aantal jaar verplicht als u uw huis wilt verkopen of verhuren. Hoe beter het label, hoe energiezuiniger uw huis is en des te gunstiger voor de verkoopprijs. Maar weet u welk label uw woning heeft? En wat u kunt doen om een...

Lees verder
Particulier Isolatie

Altijd behaaglijk in huis door woningisolatie

Weg met die koude voeten en tochtstromen! Wie z’n huis isoleert, heeft het altijd aangenaam warm in huis. Maar hoe doet u dat en wat levert het op?

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.