Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Besparen

Energiezuinig de lente door

02-11-2017

De lente is het seizoen waar we energie van krijgen. Én waarin we op een simpele manier ook veel energie kunnen besparen. E.ON zet voor u vijf eenvoudige tips op een rij.

1. Gebruik daglicht optimaal
Houd gordijnen overdag zo lang mogelijk open en blindeer uw ramen niet, maar zorg ervoor dat het daglicht naar binnen kan schijnen. Het huis wordt zo verwarmd en u hoeft geen lamp aan te doen. Wordt het ‘s avonds te donker en heeft u een lamp nodig? Gebruik dan een energiezuinige led- of spaarlamp of installeer een dimmer. Met 50% dimmen bespaart u zo’n 25% energie. Houd er echter rekening mee dat de dimmer zelf ook energie gebruikt, ook als de lamp uit is. Staat de dimmer altijd in dezelfde stand, dan kunt u de lamp beter vervangen door één met een lager wattage.

2. Droog uw kleding in de buitenlucht
Net als wijzelf kan de was ook naar buiten. In een mum van tijd zijn uw kleren droog en ruiken ze ook nog eens lekker fris. U bespaart ongeveer € 55,- per jaar als u de was buiten laat drogen in plaats van in de wasdroger. Let er tevens op dat u uw wasmachine maximaal vult en u op een zo laag mogelijke temperatuur wast. Doet u de was op 30 graden in plaats van 60 graden, dan bespaart u op jaarbasis ongeveer € 20,-.

3. Ventileer uw huis
Laat geregeld de zachte lentelucht door uw huis stromen. Door regelmatig te ventileren bespaart u energie. Uw huis ruikt niet alleen lekker fris, de verwarming heeft de ruimtes ook sneller op temperatuur. Dat komt doordat buitenlucht meestal een stuk droger is dan de lucht binnenshuis. En droge lucht is sneller te verwarmen dan vochtige lucht. Door regelmatig te ventileren bespaart u € 7,- per jaar.

4. Energiezuinig tuinieren
Uw tuin staat weer in bloei. Lekker naar buiten dus! Houd er tijdens het tuinieren rekening mee dat elektrisch tuingereedschap als grastrimmers en grasmaaiers veel energie verbruiken. Gebruik eens een handmaaier of maai minder vaak. Langer gras voorkomt dat de grond snel uitdroogt; u hoeft dan minder vaak te sproeien en dat bespaart weer water. Besparing € 5,- per jaar.

5. Milieuvriendelijke voorjaarsschoonmaak
Ramen lappen, de vuile (af)was aan de kant en het huis van top tot teen opruimen en schoonmaken. Houdt u ook elk jaar zo’n grondige voorjaarsschoonmaak? Dat kan ook milieuvriendelijk door zuinig te zijn met warm water als u een sopje maakt en de juiste dosering schoonmaakmiddel te gebruiken. 

Bronnen: E.ON en Milieucentraal.nl

Meer informatie en tips om energie te besparen? Kijk op www.eon.nl/besparen.

Gerelateerde artikelen

Particulier Besparen

"Wij zitten het hele jaar door in de jacuzzi"

De aanleg van een nieuwe binnentuin in Amsterdam - zonder in- of uitgang - is een hele operatie. Bij Anouk en Niels kwam er een takelkraan aan te pas. Maar nu is het zeer goed vertoeven in de tuin van hun jarendertigwoning in Watergraafsmeer.

Lees verder
Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.