Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Besparen

Genieten van een energiezuinige tuin

02-11-2017

Cor en Tiny wonen in het Brabantse Valkenswaard. Hun woning uit 1971 is afgestemd op de natuur. Dankzij de vele raampartijen op de zuidkant geniet het echtpaar maximaal van hun droomtuin.

"Tuinieren vinden we heerlijk. We besteden er zo'n twintig uur per week aan. Het ontspant, je bent lekker buiten en je ziet effect. maar je kunt de natuur niet altijd naar je hand zetten. Zo vinden we rozen prachtig, maar de grond hier staat diepgewortelde planten niet toe. Brabantse bosgrond is arme grond. Om een bloemrijke tuin te creëren, bemesten we de grond continu. De vijf compostbakken omschrijven we als 'het hart van de tuin'. De grond die daar uit komt is beter dan welke kunstmest dan ook. We zijn blij met de veranda's met blauweregen, de planten en moestuin. Momenteel oogsten we onze eigen asperges."

Eyecatcher
"Vroeger hadden we slingerpaden, maar die overgroeiden snel. De tuin is nu overzichtelijker en praktischer met rechte paden. Aan het einde van elk pad staat een 'eyecatcher', zoals een beeld of een plantenstandaard. We hebben een zuiveringsinstallatie voor de vijver, op afstand bestuurbare sproeiers, tuinverlichting en een kas. Al met al kost dat veel energie. Daarom zetten we een van de vijverpompen regelmatig uit en gebruiken we spaarlampen met een lage wattage." 

Dit hebben ze in de tuin

1. Kas Tiny:"De meeste kassen zijn van aluminium. Onze kas is van cederhout, dit vinden we veel beter bij de tuin passen."

2. Verlichting De tuinlampen zijn van Philips en komen uit '86, maar doen het nog steeds goed. Cor:"We hebben ook een lamp van een ander merk, die niet goed afsluit. Er komen mieren in, die zand meebrengen en dat veroorzaakt kortsluiting."

3. Beveiligingssysteem "Dit systeem is ook van Philips en werkt goed. De lichten van 150 watt springen aan als ze iets detecteren, dat is ongelooflijk fel licht", vertelt Cor. 

4. Veegmachine Tiny:"Hier vegen we de paden mee, dat gaat zes keer zo snel als met een gewone bezem."

5. Sproeiers Voor een tuin van 1.450 vierkante meter bieden de computergestuurde sproeiers zijn aangesloten op een regen meet. Bij veel regenwater slaat de automatische besproeiing niet aan: een geweldig systeem."

     

Bespaartips voor de tuin

Wilt u ook graag energie besparen in de tuin? Wij zetten vijf eenvoudige bespaartips voor u op een rij:

Tip 1. Zet de zon aan
Kies voor tuinverlichting op zonne-energie. Geen elektriciteitskabels in de tuin én goed voor het mileu. Een bewegingsmelder is ook handig, dan gaat de lamp alleen aan als het echt nodig is. Zorg dan wel voor ledverlichting, want spaarlampen kunnen maar een beperkt aantal keren in- en uitschakelen.

Tip 2. Vestje aan
’s Avonds lekker lang buiten genieten? Trek een trui aan als het afkoelt. Of steek een vuurkorf aan, dit geeft warmte en is sfeervol. Een terrasverwarmer kan natuurlijk ook. Deze energieslurper verbruikt in 100 uur wel net zoveel stroom als 350 wasbeurten.

Tip 3. Pomp uit
Vijver in de tuin? Een vijverpomp verbruikt al gauw 45 kWh per jaar. Een vijver is ook zonder vijverpomp goed schoon te houden Heeft u een fonteintje in de vijver? Zet de pomp dan alleen aan als u in de tuin zit of stel er timer op in.

Tip 4. Minder maaien
Gebruikt u regelmatig elektrische apparaten in de tuin, doe dit dan bewust. Met een kleine gazon is het verstandig om een niet-elektrische grasmaaier te gebruiken. Of maai wat minder vaak. Langer gras voorkomt dat de grond snel uitdroogt: u hoeft dan minder vaak te sproeien en bespaart water.

Tip 5. Slim tuinieren
Richt uw tuin slim in: plant bomen die in de zomer voor schaduw in uw huis zorgen, en snoei ze in de winter zodat ze zonlicht doorlaten. Met goede isolatie van uw woning zorgt u er volgens voor dat de warmte in de winter buiten en in de zomer binnen blijft!

Gerelateerde artikelen

Particulier Besparen

"Wij zitten het hele jaar door in de jacuzzi"

De aanleg van een nieuwe binnentuin in Amsterdam - zonder in- of uitgang - is een hele operatie. Bij Anouk en Niels kwam er een takelkraan aan te pas. Maar nu is het zeer goed vertoeven in de tuin van hun jarendertigwoning in Watergraafsmeer.

Lees verder
Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.