Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier zonnepanelen

Hoezo nog geen zonnepanelen?!

26-03-2018

Te duur, niet genoeg zon, niet mooi, te veel gedoe om het te regelen… Het zijn een paar van de redenen om niet aan zonnepanelen te beginnen. Terecht of onterecht? De zeven meest gehoorde excuses plus uitleg op een rij.


"Stroom is stroom"

Alle elektriciteit die uit uw stopcontact komt, doet inderdaad precies hetzelfde. Er zit geen verschil in kracht of kwaliteit. Wel is het zo dat u met zonnepanelen helemaal zelf uw eigen elektriciteit opwekt en deze is gegarandeerd 100 procent groen. Alle stroom die wordt opgewekt, zal eerst in uw woning gebruikt worden. Wekken de zonnepanelen meer energie op dan er op dat moment in de woning gebruikt wordt? In dat geval zal deze energie worden teruggeleverd aan het net.

"Ik vind zonnepanelen te duur"
Het is inderdaad even investeren, maar uiteindelijk bespaart u geld met zonnepanelen. Het rendement op de investering ligt ruim boven de 10 procent, een stuk hoger dan dat van het geld op uw bankrekening. Na ongeveer zes tot acht jaar heeft u meestal het  aanschafbedrag terugverdiend. Daarna heeft u nog zeker twintig jaar gratis stroom. Helemaal mooi is dat u de volledige btw van uw zonnesysteem kunt terugvorderen bij de Belastingdienst. Dat is ongeveer 21 procent van de totale kosten, en maakt dat de terugverdientermijn zo’n anderhalf jaar korter wordt. En goed om te weten: met zonnepanelen stijgt de waarde van uw huis.

"De zon schijnt te weinig in Nederland"
Zonnepanelen werken ook uitstekend op bewolkte dagen. Ze krijgen niet alleen energie
van zonlicht, maar ook van daglicht. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht
tegen. Zonnepanelen in Nederland wekken de grootste hoeveelheden elektriciteit op in de maanden maart tot en met oktober. De zomer zorgt voor een piek in de opbrengst, maar ook in de winter leveren zonnepanelen nog energie.

 "Het levert nauwelijks duurzame energie op"
Toch wel, en zelfs steeds meer. Eind 2017 stonden er naar schatting 12 miljoen zonnepanelen opgesteld bij particulieren en kleine bedrijven in Nederland. Die kunnen evenveel stroom leveren als twee gascentrales. En zonne-energie is beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij.

 “Ik vind het geen mooi gezicht op mijn dak”
Het is een kwestie van smaak, maar ook van even wennen. Tip: neem één soort panelen en laat eventueel met een dummypaneel gaten of lastige hoeken opvullen zodat het geheel er strakker en rustiger uitziet. Ook kunt u er voor kiezen om samen met buren zonnepanelen te kopen. U kunt dan met elkaar afspreken welke panelen u neemt en hoe ze worden neergelegd. Dat ziet er beter uit en is nog goedkoper ook.

"Ik heb geen dak op het zuiden"
Geen probleem! Ook op een dak dat op het oosten of westen is gericht kunnen zonnepanelen hun werk doen. De stroomopbrengst is dan iets minder hoog maar beter over de dag verspreid. Zonnepanelen kunnen zelfs op een plat dak: dan worden ze op een frame met een hellingshoek tussen 30 en 40 graden in de gewenste richting gezet.

 "Het is me te veel gedoe om het te regelen"
Dat valt erg mee, het aanschaffen van zonnepanelen is juist zo geregeld! Als u overweegt zonnepanelen aan te schaffen, is de eerste vraag of uw dak daarvoor geschikt is. Via E.ON krijgt u gratis advies voor uw persoonlijke situatie. U weet snel of uw dak geschikt is, hoeveel panelen er op uw dak passen en hoeveel u kunt besparen. De zonnepanelen worden binnen 6 weken in één dag geplaatst.

Meer weten? Kijk op eon.nl/zonnepanelen voor meer informatie en de mogelijkheden voor uw woning.

Gerelateerde artikelen

Particulier zonnepanelen

Hoezo nog geen zonnepanelen?!

Te duur, niet genoeg zon, niet mooi, te veel gedoe om het te regelen… Het zijn een paar van de redenen om niet aan zonnepanelen te beginnen. Terecht of onterecht? De zeven meest gehoorde excuses plus uitleg op een rij.

Lees verder
Particulier zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wij hebben de meest gestelde vragen over zonnepanelen voor u op een rijtje gezet. Dit helpt u om uw zonnesysteem in optimale conditie te houden.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.