Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Klaar de klus

Klaar de klus: hoe installeert u een brandmelder?

02-11-2017

We moeten er niet aan denken: brand in huis. Met rookmelders heeft u in geval van brand nog genoeg tijd om te blussen of uzelf in veiligheid te brengen. Met dit stappenplan monteert u ze gemakkelijk zelf.


Stap 1.
Bepaal de plaatsen in huis waar u rookmelders wilt installeren. De beste plaats is aan het plafond in de gang of het trappenhuis. Plaats bij voorkeur een rookmelder op elke verdieping, maar niet in de keuken. Door kookdampen kan de rookmelder vals alarm geven.


Stap 2.

Klap de deksel van de rookmelder open. Houd hem tegen het plafond aan en teken de boorgaten af. Hang de rookmelder zo veel mogelijk in het midden van het plafond en minimaal vijftig centimeter van de wanden af.


Stap 3.

Boor gaten van zes millimeter met behulp van een steenboor en steek er pluggen in. Als u meerdere rookmelders plaatst, is het verstandig om modellen te kiezen die onderling doorverbonden kunnen worden. Zodra beneden brand uitbreekt, gaan in dat geval ook de rookmelders boven af.


Stap 4.

Schroef de rookmelder vast. Tip: Er bestaan ook gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders. Deze signaleren naast rook ook het giftige koolmonoxide, een gas dat je niet ziet of ruikt als het vrijkomt door bijvoorbeeld een slecht functionerende cv-ketel of open haard.


Stap 5.

Plaats de batterij in de batterijhouder en sluit de deksel. De meeste rookmelders werken op batterijen. Dat heeft als nadeel dat ze niet werken als de batterijen leeg zijn. Er zijn ook modellen die u op het lichtnet kunt aansluiten.


Stap 6.

Controleer met behulp van de testknop of de rookmelder werkt. Controleer op deze manier ook na het installeren nog regelmatig of de rookmelder werkt. Vergeet niet om tijdig de batterij te vervangen. De meeste rookmelders geven een waarschuwingssignaal als de batterij leeg begint te raken. 

 

 


 

Gerelateerde artikelen

Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
Particulier Klaar de klus

Klaar de klus: hoe installeert u een dimmer?

Wilt u ook wat meer sfeer in huis? Het dimmen van licht geeft direct resultaat. Met deze stap-voor-stap-uitleg vervangt u helemaal zelf een normale lichtschakelaar door een dimmer.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.