Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Klaar de klus

Klaar de klus: hoe installeert u een dimmer?

02-11-2017

Wilt u ook wat meer sfeer in huis? Het dimmen van licht geeft direct resultaat. Met deze stap-voor-stap-uitleg vervangt u helemaal zelf een normale lichtschakelaar door een dimmer.

Stap 1.
Als u met elektra gaat werken, schakel dan altijd de stroom uit door de hoofdschakelaar in de groepenkast uit te zetten. Haal vervolgens met een schroevendraaier de dekplaat en de aan-uitknop van de lichtschakelaar af.

Stap 2.
Schroef vervolgens de montagedoos los. Dan kunt u bij de elektriciteitsdraden. Haal de bruine fasedraad en zwarte schakeldraad los van de schakelaar.

Stap 3.
Zet de fasedraad en schakeldraad aan de dimmer vast. Op de dimmer staan vaak pijltjes aangegeven, zodat u weet waar welke draad in moet. Het pijltje richting de muur staat voor de stroomaanvoer (bruine fasedraad) en het pijltje de andere kant op staat voor de afvoer naar de lamp (zwarte schakeldraad). 

Stap 4.
Zitten de draden goed vast, dan kunt u de dimmer op z’n plaats schroeven.

Stap 5.
Als de dimmer vastzit, kunt u de ombouw eromheen klikken. Ten slotte zet u de draaiknop van de dimmer erop.

Dimmen en besparen
Dimmen betekent minder licht en dus minder energie. Maar pas op: met dimmen bespaart u wel wat energie, maar niet zoveel als u misschien denkt. Met 50% dimmen bespaart u maar zo’n 25% energie. En zelfs wanneer de lamp uit is, gebruikt deze nog energie. Het heeft bovendien geen zin als u de dimmer altijd in dezelfde stand zet. Dan kunt u de lamp beter vervangen door een lager wattage. Let bij de aanschaf van spaar- en halogeenlampen op dat deze dimbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
Particulier Klaar de klus

Klaar de klus: hoe installeert u een dimmer?

Wilt u ook wat meer sfeer in huis? Het dimmen van licht geeft direct resultaat. Met deze stap-voor-stap-uitleg vervangt u helemaal zelf een normale lichtschakelaar door een dimmer.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.