Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Klaar de klus

Klaar de klus: zo hangt u een lamp op

02-11-2017

Een lamp ophangen is zo gebeurd, maar u moet wel even weten hoe het werkt. U bent slechts zes stappen verwijderd van een nieuw lichtpunt aan het plafond.


Stap 1.

Schakel altijd eerst de stroom in de meterkast uit als u aan elektriciteit gaat werken. Verwijder daarna de deksel van de centraaldoos in het plafond en test met een spanningzoeker (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) of de stroom er werkelijk af. Brandt het lampje van de zoeker niet, dan is de kust veilig.


Stap 2.

Haal de blauwe en de zwarte draad door het gat van de aansluitkap van de lamp en doe dat ook met de geel-groene aardedraad als die aanwezig is. Let op: in oudere huizen kunnen de kleuren van de draden afwijken. Monteer de aansluitkap aan het plafond.


Stap 3.

Strip met een dradenstripper (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) de zwarte en blauwe draad uit het plafond zodanig dat er een halve centimeter koperen draad uitsteekt. Doe dit ook met de draden van de lamp. Heeft uw lamp een aansluiting voor de aardedraad, dan stript u ook dit snoer.


Stap 4.

Steeds meer hanglampen worden standaard uitgevoerd met een eigen kroonsteentje. Die van u niet? Dan moet u deze zelf aansluiten. Plaats de zwarte draad in één van de gaatjes en de blauwe in het gaatje ernaast. Duw iets aan en draai de schroefjes vast.


Stap 5.

Sluit de zwarte en blauwe draad die uit het plafond komen ook aan op het kroonsteentje. Zorg ervoor dat de zwarte draden tegenover elkaar zitten, evenals de blauwe. Doe hetzelfde met de aardedraad als daar een aansluitmogelijkheid voor is. De lamp is nu aangesloten.


Stap 6.

Hang de lamp altijd aan een extra haakje aan het plafond, nooit alleen aan de elektriciteitsdraden. Plaats de afdekkap van de lamp over de aansluitkap en zorg ervoor dat het kroonsteentje en alle draden er goed onder zitten zonder klem te raken. Duw stevig aan en draai de schroeven strak. De stroom kan weer aan.

 

 


 

Gerelateerde artikelen

Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
Particulier Klaar de klus

Klaar de klus: hoe installeert u een dimmer?

Wilt u ook wat meer sfeer in huis? Het dimmen van licht geeft direct resultaat. Met deze stap-voor-stap-uitleg vervangt u helemaal zelf een normale lichtschakelaar door een dimmer.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.