Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

06-11-2017

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Stap 1 Vul de ketel bij
Check eerst of de cv-ketel moeten worden bijgevuld. Op de cv- ketel zit een manometer, controleer daarop de waterdruk. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar aangeven. Bevindt deze zich onder de 1,5 bar, dan moet de ketel worden bijgevuld. Zet daarvoor eerst de thermostaat op de laagste stand. 

Stap 2 Vulslang
Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan en houdt uw duim op het andere uiteinde. Draai de kraan voorzichtig open en laat het water tot de rand van de slang komen, zodat er vrijwel geen lucht bijzit. 

Stap 3 Bijvullen
Draai de dop van de vulkraan (deze zit meestal bij de cv-ketel), zonder deze te openen. Sluit nu de vulslang met het vrije uiteinde (b) aan op de vulkraan van de cv-installatie. Open de waterkraan (a) en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open. 

Stap 4 Afkoppelen
Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u de vulkraan en dan de waterkraan. Koppel de vulslang af en laat het water uit de slang in een emmer lopen. Steek de stekker van de cv-ketel in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien zodat de lucht zich verzamelt bij de ontluchtingsventielen. 

Stap 5 Ontluchten
Na het eventuele bijvullen is het tijd om te ontluchten. Zet de cv-ketel weer uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Wacht 15 minuten. Draai alle radiatoren in huis open. Draai met een ontluchtingsventiel op de radiator open. Zodra er water uitkomt, is alle lucht eruit en kan het ventiel gesloten worden. Vang het water met een doek op. Begin beneden in huis en werk door naar boven. 

Stap 6 Expansievat
Ontlucht als allerlaatste op dezelfde manier als bij de radiatoren het expansievat. Deze heeft ook een ontluchtingsventiel. Steek daarna de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact en zet de verwarming op de gewenste temperatuur. 

Minimaal een keer in de twee jaar moet u uw cv-ketel laten nakijken. Na een goede controle en een onderhoudsbeurt, kan uw ketel weer een paar jaar mee. 

Klik hier voor de cv-ketel onderhoudscontracten.

Gerelateerde artikelen

Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
Particulier Besparen Klaar de klus

Klaar de klus: vijf tips voor een warm huis

Tijdens de koude maanden hoeft u niet bang te zijn voor tocht en warmteverlies. Met deze vijf simpele oplossingen houdt u de warmte namelijk binnen en bespaart u tientallen euro's op uw energierekening.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.