Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier zonnepanelen Klaar de klus

Klaar de klus: monteer zelf uw zonnepanelen

23-10-2017

Goed nieuws voor doe-het-zelvers. Er zijn doe-het-zelf zonnepanelen verkrijgbaar. U kunt hier zelf mee aan de slag. Gemak en financieel voordeel in één. Klaar deze klus in zes stappen.

Plaatsbepaling
1 Plaatsbepaling

Bepaal de plaats van de panelen, de dakdoorvoer en de omvormer. De panelen moeten worden geplaatst op een ruimte van minimaal 320 cm breed x 140 cm hoog die zo veel mogelijk op het zuiden is georiënteerd en waar geen schaduw op valt. De maximale afstand tussen de panelen en de omvormer is 10 meter.

Omvormer plaatsen2 Omvormer plaatsen
Schuif de klem van de achterkant van de omvormer af. Boor de gaten, plaats de pluggen en schroef de omvormerklem vast, met het 'lipje' aan de onderkant en van de muur afwijzend. Schuif de omvormer op de klem. Steek de stekker nog niet in het stopcontact.

Dakdoorvoer3 Dakdoorvoer
De dakdoorvoer kan op elke locatie, maar houd rekening met leidingen, balken of spanten. Een boorlengte van 30 cm is doorgaans voldoende. Het is het handigst als iemand op het dak zit terwijl een ander van binnen uit boort, totdat er een 'tik' gehoord wordt tegen de dakpan.

Dakbeugels4 Dakbeugels
Verdeel drie dakbeugels over de onderste rij en markeer waar de beugels komen. Schuif deze onder de dakpannen van de rij erboven. Zet de dakbeugel aan de tengel vast, waarbij de beugel in het laagste, ronde deel van de dakpan eronder valt. Schuif de dakpan weer op z'n plaats. Plaats de rails op de dakbeugels.

5 Panelen plaatsen
Meet de lengte van de rails, trek daar 304 cm van af en deel door twee. Meet deze afstand af en markeer. Schuif de klemmen op de rails. Plaats een paneel tot aan de markering. Leg de kabels van het paneel onder de rails door naar boven. Zet het paneel vast met de eindklemmen. Herhaal voor de andere panelen.

6 Aansluiten
Klik de kabels van de panelen aan elkaar. Klik de overgebleven kabels van de buitenste panelen aan de omvormerkabel. Dakdoorvoer naar binnen. Schuif de dakpannen terug. Sluit de omvormerkabel aan op de omvormer. Steek de stekker van de omvormer in het stopcontact en klaar!

 

Gerelateerde artikelen

Particulier zonnepanelen Klaar de klus

Klaar de klus: monteer zelf uw zonnepanelen

Goed nieuws voor doe-het-zelvers. Er zijn doe-het-zelf zonnepanelen verkrijgbaar. U kunt hier zelf mee aan de slag. Gemak en financieel voordeel in één. Klaar deze klus in zes stappen.

Lees verder
Particulier zonnepanelen

Hoezo nog geen zonnepanelen?!

Te duur, niet genoeg zon, niet mooi, te veel gedoe om het te regelen… Het zijn een paar van de redenen om niet aan zonnepanelen te beginnen. Terecht of onterecht? De zeven meest gehoorde excuses plus uitleg op een rij.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.