Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

23-01-2018

Wij hebben de meest gestelde vragen over zonnepanelen voor u op een rijtje gezet. Dit helpt u om uw zonnesysteem in optimale conditie te houden.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen de hoeveelheid stroom opwekken die ze moeten leveren?

Vermenigvuldig het totale aantal Watt-piek van de panelen met 0,85.  Dit geeft een goede indicatie van het aantal kWh dat de panelen per jaar zouden moeten produceren. Wijkt de opbrengst af, controleer dan:

- De werking van de omvormer. Er zijn veel verschillende omvormers; bij de een kan een storingslampje knipperen, bij de ander wordt een tekst in het display aangegeven. Soms kan het ook online via de opbrengstgrafieken worden weergegeven;
- Of panelen in de schaduw liggen, bomen en struiken worden elk jaar groter en kunnen in de loop der jaren voor schaduw zorgen;
- Of de panelen vervuild zijn, door mos/bladeren, vogeluitwerpselen, stof of andere vervuiling. Een regelmatige controle en bij noodzaak reinigen, zorgt voor een optimale opbrengst.

Let op: het aantal geproduceerde kWh op uw omvormer wijkt af van het aantal teruggeleverde kWh op uw energiemeter.
- Een deel van de geproduceerde energie verbruikt u direct in huis, dit is niet zichtbaar op de meter (u hoeft alleen minder energie in te kopen).
- Een deel van de geproduceerde energie levert u terug aan het net. Dit ziet u direct op uw energiemeter als teruggeleverde energie.

Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt?

Ja, een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is. De elektriciteitsopbrengst is echter het hoogst wanneer zonlicht direct op de panelen schijnt.

Verbruiken zonnepanelen zelf stroom om stroom op te wekken?

Nee, zonnepanelen gebruiken geen stroom om stroom op te wekken. De omvormer (of inverter) verbruikt wél stroom. Dat betekent  dat er een minimale opbrengst moet zijn voordat de omvormer stroom gaat leveren. De omvormer schakelt ’s ochtends in nadat de zon op is gekomen en schakelt aan het einde van de dag uit.

Heb ik stroom van mijn zonnepanelen als de netstroom uitvalt?

Als de stroom uitvalt, stopt ook de werking van uw zonnepanelen, omdat ze gekoppeld zijn aan het net. Bij een stroomstoring schakelt het zonnepanelensysteem uit omdat er anders spanning op het net komt te staan, wat gevaarlijk kan zijn.

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Zonnepanelen worden vrijwel altijd schuin geplaatst, daardoor zal regen er veelal voor zorgen dat ze niet handmatig schoongemaakt hoeven te worden. De zonnepanelen worden hierbij geholpen door een speciale coating die er voor zorgt dat vuiligheid zich niet goed kan hechten. Een uitzondering geldt voor gebieden waar veel vogels leven, bomen zijn en/of dichtbij industriële installaties. Na de herfst is het ook altijd verstandig om even te kijken of er dikke lagen bladeren op de panelen liggen. Zelfs als het vriest en de zon schijnt, doen de panelen nog steeds prima hun werk. April is hét moment om uw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven als de zonnestraling minimaal is. De zonnige zes maanden staan dan voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst.

Schoonmaken van panelen moet met beleid gebeuren. Schoonmaakmiddelen kunnen voor krassen op het paneel zorgen, die het opwekken van energie niet bevorderen. Gebruik alleen schoon water met een zachte doek of spons om vieze vlekken te verwijderen en maak hierna de panelen weer droog.

Zijn zonnepanelen veilig?

Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

Is het aarden van zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen vallen onder de klasse 2 van elektrische apparaten. Het materiaal is geïsoleerd. Toch is het verstandig om de zonnepanelen te aarden:
- Wanneer de zonnepanelen zich bij een bliksembeveiliging bevinden;
- Wanneer de fabrikant van de zonnepanelen voorschrijft om te aarden;
- Wanneer de fabrikant van de omvormer voorschrijft om te aarden.
- Wanneer de zonnepanelen aangesloten worden op een transformatorloze omvormer.

Als zonnepanelen niet geaard zijn, of als de aarding verouderd is, kan op het frame van de zonnepaneel spanning komen te staan. Bij aanraking kan dit een lichte schrikreactie veroorzaken. Wees hiervan bewust wanneer u het dak opgaat om panelen te reinigen of inspecteren, zorg dat u dit altijd op een veilige manier doet (met steiger of valbeveiliging).

Wat is salderen?

Salderen is een rekensom: de door u geproduceerde stroom wordt jaarlijks verrekend met de door u verbruikte stroom.  Indien u minder produceert dan u afneemt, mag u salderen en bespaart u het volledige energietarief (incl. energiebelasting en btw). Indien u meer produceert dan u afneemt, dan krijgt u voor de teruggeleverde stroom enkel het leveringstarief per kWh van uw energieleverancier terug, exclusief de energiebelasting en btw.

- Voorbeeld salderen:  U levert met uw zonnepanelen 3000 kWh per jaar terug aan het net. U neemt per jaar 3500 kWh af. Dan wordt  er tot 3000 kWh gesaldeerd en brengt het energiebedrijf  500 kWh bij u in rekening. Over deze 500 kWh betaalt u het leveringstarief van het energiebedrijf, btw en energiebelasting.
- Voorbeeld terugleveren: U levert 3.000 kWh terug aan het net en u neemt per jaar maar 2.500 kWh af. U levert dan na salderen nog 500 kWh per jaar terug aan de energieleverancier. Hiervoor ontvangt u enkel het leveringstarief terug, geen energiebelasting en btw.

Ik wil meer zonnepanelen, kan dat?

Ja, het bijplaatsen van zonnepanelen op dezelfde omvormer is in sommige gevallen mogelijk. De grootte van de omvormer is afgestemd op het aantal panelen, dus deze zal in de meeste gevallen moeten worden vervangen.

 Lees meer over zonnepanelen

 

Gerelateerde artikelen

Particulier zonnepanelen

Hoezo nog geen zonnepanelen?!

Te duur, niet genoeg zon, niet mooi, te veel gedoe om het te regelen… Het zijn een paar van de redenen om niet aan zonnepanelen te beginnen. Terecht of onterecht? De zeven meest gehoorde excuses plus uitleg op een rij.

Lees verder
Particulier zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wij hebben de meest gestelde vragen over zonnepanelen voor u op een rijtje gezet. Dit helpt u om uw zonnesysteem in optimale conditie te houden.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.