Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier

Waarom vrouwen het eerder koud hebben dan mannen

08-02-2018

Vrouwen klagen veel vaker over kou dan mannen. Stellen ze zich aan of zijn er daadwerkelijk verschillen tussen mannen en vrouwen waardoor vrouwen het sneller koud hebben? We hebben de belangrijkste oorzaken op een rij gezet.

Ten eerste hebben mannen relatief meer spierweefsel dan vrouwen. En spieren produceren warmte. Dat is ook de reden dat je het warm krijgt als je je inspant.

Vrouwen hebben relatief veel vetweefsel. Vetweefsel isoleert, waardoor hun kerntemperatuur hoger blijft. Maar het zorgt er ook voor dat de warmte die de spieren produceren niet naar de uiteinden doorstroomt. Tel daar de slechtere bloeddoorstroming van het bloed bij vrouwen bij op, dan krijg je handen die zo’n 2 graden kouder zijn dan die van mannen.

Het lichaam van een vrouw is zo gebouwd dat de interne lichaamstemperatuur bijna altijd op peil blijft. Haar lichaam moet namelijk wel een baby warm kunnen houden. Wanneer de omgevingstemperatuur daalt, wordt haar bloed van de huid naar de vitale organen geleid. Zo komt het dus dat haar handen eerder koud zijn. Een man zal bijna niets merken van de verandering.

De cyclus van een vrouw heeft ook invloed op haar temperatuur. Vlak voor ze ongesteld wordt, dalen haar lichaamstemperatuur en ijzergehalte. Het ijzertekort zorgt voor een daling in het aantal rode bloedcellen. Hierdoor kan haar bloed minder makkelijk warmte vasthouden en heeft ze het dus sneller koud.  

En dan zijn vrouwen ook nog eens gevoeliger voor kou. Ze merken een temperatuurverschil van 0,2 graden al op, terwijl mannen dat pas bij 0,4 graden doen. Ook reageert het vrouwenlijf eerder op afkoeling, bijvoorbeeld door te gaan rillen. Dat komt weer door die koude voeten en handen, waar de meeste warmtereceptoren zitten.

Het gevolg: een eeuwige strijd om de knop van de verwarming in huis…

 

Op zoek naar warmte? Ga naar eon.nl/warmte.

Gerelateerde artikelen

Particulier zonnepanelen

Hoezo nog geen zonnepanelen?!

Te duur, niet genoeg zon, niet mooi, te veel gedoe om het te regelen… Het zijn een paar van de redenen om niet aan zonnepanelen te beginnen. Terecht of onterecht? De zeven meest gehoorde excuses plus uitleg op een rij.

Lees verder
Particulier

Een persoonlijk aanbod – Wat betekent dit voor u?

Waarom vragen wij enkele specifieke gegevens van u wanneer wij een aanbod op maat willen doen?

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.