Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Isolatie zonnepanelen

Welk energielabel heeft uw huis?

06-12-2017

Het energielabel is al een aantal jaar verplicht als u uw huis wilt verkopen of verhuren. Hoe beter het label, hoe energiezuiniger uw huis is en des te gunstiger voor de verkoopprijs. Maar weet u welk label uw woning heeft? En wat u kunt doen om een beter label te krijgen?


“Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto’s en witgoed”, zegt energielabeldeskundige Johan Frenken. “Met dit label worden mensen zich bewust van hoe energiezuinig hun huis is en zien ze in één oogopslag welke energiebesparende maatregelen ze nog kunnen doorvoeren. Mede dankzij het energielabel moeten de doelen uit het Energieakkoord in 2020 worden behaald.


Modernste technieken
Zo’n 22 procent van de woningen in Nederland heeft een energielabel G. Dat wil zeggen dat het huis niet is geïsoleerd en dat er op gebied van energiebesparing nog veel te doen is. Een huis met label A, slechts 11 procent van de woningen, heeft onder andere goede isolatie, dubbelglas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Frenken: “Huizen met een A-label zijn vaak nieuwe huizen die met de modernste technieken en materialen zijn gebouwd. ”

Van voorlopig naar definitief
Begin 2015 kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun huis. Dit is een schatting, gebaseerd op gegevens uit het kadaster (type huis, woningoppervlakte, bouwjaar) en van vergelijkbare huizen. De kans is echter groot dat dit voorlopige label weinig zegt over uw woning. Want heeft u inmiddels flink geïsoleerd of zonnepanelen geplaatst, dan heeft u waarschijnlijk een gunstiger label dan u in eerste instantie heeft toegewezen gekregen.

Op energielabelvoorwoningen.nl kunt u zien wat uw voorlopige energielabel is. Hier kunt u uw voorlopige label ook laten omzetten in een definitief label. Nadat u bent ingelogd met uw DigiD kunt u de belangrijkste tien woningkenmerken, zoals glas, isolatie en zonnepanelen, aanpassen. U moet wel de facturen, een bouwtechnisch rapport of foto’s als bewijs toevoegen aan uw online woningdossier. Na goedkeuring van een erkend deskundige ontvangt u per e-mail een afschrift van het definitief energielabel. De kosten voor een definitief energielabel variëren van minder dan tien euro tot enkele tientjes. U kunt het label na registratie ook zelf downloaden op deze site. Het definitieve energielabel is maximaal tien jaar geldig. “Wilt u uw huis verkopen of verhuren, dan bent u verplicht om een definitief energielabel te laten zien”, vertelt Frenken. “Eigenlijk is dat al zo sinds 1 januari 2008, maar sinds 1 januari 2015 let de overheid hier extra op. Heeft u bij verkoop van uw woning geen energielabel, dan riskeert u zelfs een boete van € 405,-.” Hierop zijn wel een paar uitzonderingen: zo heeft u geen energielabel nodig bij de verkoop van bijzondere objecten, zoals een monument of een woonboot.

Van G naar A
Wilt u van een label G naar B of A gaan, dan komt u met een nieuwe hr-combiketel, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dubbele beglazing en dakisolatie al een heel eind. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen scheelt al snel één of twee treden op de ladder van G naar A. “Met een groen label (A of B) is de kans groot dat u een laag energieverbruik hebt. Toch zegt het energieverbruik op zich niet zo veel”, vertelt Johan Frenken. “Sommige mensen vragen: ‘Hoe kan ik nou een energielabel B hebben, terwijl ik een enorm hoge energierekening heb?’ Dan vergeten ze dat ze bijvoorbeeld een vijverpomp hebben of espressoapparaat dat veel stroom kost. Of ze laten allerlei apparaten en lampen dag en nacht aan. Maar een groen label geeft wel aan dat een woning meer wooncomfort heeft, simpelweg doordat de woning door alle isolatie aangenaam en gelijkmatig warm blijft. Bovendien heeft een gunstig energielabel een positief effect op de verkoopprijs van een huis. Zeker als er zonnepanelen op het dak liggen.”

Meer weten?
Wilt u weten wat u kunt doen om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken?

Doe de bespaarcheck

Gerelateerde artikelen

Particulier Isolatie zonnepanelen

Welk energielabel heeft uw huis?

Het energielabel is al een aantal jaar verplicht als u uw huis wilt verkopen of verhuren. Hoe beter het label, hoe energiezuiniger uw huis is en des te gunstiger voor de verkoopprijs. Maar weet u welk label uw woning heeft? En wat u kunt doen om een...

Lees verder
Particulier zonnepanelen

Hoezo nog geen zonnepanelen?!

Te duur, niet genoeg zon, niet mooi, te veel gedoe om het te regelen… Het zijn een paar van de redenen om niet aan zonnepanelen te beginnen. Terecht of onterecht? De zeven meest gehoorde excuses plus uitleg op een rij.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.