Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier

Welke factoren beïnvloeden de hoogte van uw energieprijs?

06-11-2017

De flexibele energietarieven voor gas en elektriciteit kunnen elk halfjaar wijzigen. Energiebedrijven kopen vooraf in. De factoren die zich op dat moment voordoen hebben invloed op de hoogte van de energieprijs.

1. Factoren die de gasprijs beïnvloeden

De olieprijs
Bijna zestig procent van de Nederlandse energiecentrales werkt op gas. De prijs van aardgas is in ons land gekoppeld aan de prijs van olie. Met andere woorden: stijgt de olieprijs dan zult u ook voor gas meer moeten gaan betalen. Gasprijzen worden twee keer per jaar aangepast, in januari en in juli. Hierdoor kan het voorkomen dat de energieprijs stijgt, terwijl de olieprijs op dat moment daalt.

Uw regio
De prijs voor gas is afhankelijk van de regio waar u woont. Per regio wordt een toeslag berekend op de gasprijs per kubieke meter. Hoe dichter u bij Groningen woont, waar uw aardgas wordt gewonnen, des te lager uw tarief voor gas is.

2. Factoren die de elektriciteitsprijs beïnvloeden

De kolenprijs
Stijging of daling van de kolenprijs is sterk afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van kolen. De kolenprijs kan bijvoorbeeld stijgen door extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen in bepaalde gebieden in de wereld. Hierdoor wordt transport van kolen uit die regio's bemoeilijkt, waardoor het aanbod van kolen in de markt krapper wordt. Dit heeft een negatieve invloed op de kolenprijs.

3. Factoren die de gas- en elektriciteitsprijs beïnvloeden

Vraag en aanbod
De prijs van energie wordt bepaald door de verhouding tussen beschikbare energiebronnen (aanbod) en de consumptie van deze energiebronnen (vraag).

Er zijn diverse factoren die vraag en aanbod, en daarmee de prijs, kunnen beïnvloeden. Duitsland heeft in 2012 aangekondigd te stoppen met kernenergie. Dit moet worden opgevangen door de energieproductie met onder meer fossiele brandstoffen zoals steenkool en gas te verhogen. Hierdoor stijgen de grondstofprijzen, wat direct nadelig is voor de energieprijzen wereldwijd.

De wisselkoers
De euro en dollar zijn momenteel de twee grote munteenheden op de wereld. Als er bijvoorbeeld sprake is van een stijgende eurokoers, dan  is de euro meer waard geworden ten opzichte van de dollar. Dit heeft een gunstig effect op de energieprijs, omdat E.ON energie in dollars inkoopt, maar de klanten de energie in euro’s betalen.

Het weer
Bij een koude winter stijgt de vraag naar energie. Er wordt meer energie verbruikt omdat de thermostaat een paar graden hoger wordt gezet. Hierdoor stijgt vooral de gasprijs. Milde winters hebben juist een voordelig effect op de energieprijs, omdat er minder energie wordt verbruikt dan verwacht. Een warme zomer zorgt ervoor dat het energieverbruik toeneemt doordat mensen een airco of een tweede koelkast gaan gebruiken. De vraag naar energie stijgt waardoor de prijs toeneemt.

Economische ontwikkelingen
In tijden van economische crisis is de vraag naar energie minder, omdat huishoudens en bedrijven willen besparen op hun energiekosten. Dat heeft een gunstig effect op de energieprijs. Als het weer beter gaat met de economie, dan stijgt de vraag naar energie waardoor het aanbod weer krapper wordt en energieprijzen stijgen.

Politieke onrust
Door onrust in het Midden-Oosten, met name in Libië, Syrië en Bahrein, zijn olieprijzen gestegen. Olieraffinaderijen zijn stilgelegd of produceren minder dan normaal. Dit heeft een negatief effect op de olieprijzen en dus ook de energieprijzen.

Gerelateerde artikelen

Particulier zonnepanelen

Hoezo nog geen zonnepanelen?!

Te duur, niet genoeg zon, niet mooi, te veel gedoe om het te regelen… Het zijn een paar van de redenen om niet aan zonnepanelen te beginnen. Terecht of onterecht? De zeven meest gehoorde excuses plus uitleg op een rij.

Lees verder
Particulier

Een persoonlijk aanbod – Wat betekent dit voor u?

Waarom vragen wij enkele specifieke gegevens van u wanneer wij een aanbod op maat willen doen?

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.