Filter op onderwerp

particulier zonnepanelen isolatie verlichting besparen klaar de klus grootzakelijk duurzaamheid mkb

Zoeken in nieuws

Particulier Besparen

"Wij zitten het hele jaar door in de jacuzzi"

06-11-2017

De aanleg van een nieuwe binnentuin in Amsterdam - zonder in- of uitgang - is een hele operatie. Bij Anouk en Niels kwam er een takelkraan aan te pas. Maar nu is het zeer goed vertoeven in de tuin van hun jarendertigwoning in Watergraafsmeer.

"Gezellig barbecueën met vrienden of familie, tot rust komen in de jacuzzi: we zijn graag in onze tuin. Nu zitten we nog veel in de eethoek, straks ook achter in de tuin. Daar willen we een loungehoek maken: het is de meest schaduwrijke plek. Vanaf elf uur 's ochtends schijnt de zon hier volop. Toen we dit huis kochten, besloten we eerst binnen alles te renoveren. De tuin bewaarden we tot het laatst. 

Er moet nog een aantal dingen gebeuren, zoals de loungehoek en een schuur. Tegels en gras liggen er al. We zijn geen grote tuiniers en zo is alles gemakkelijk te onderhouden. De tegels zijn van natuursteen, die hebben we gekozen vanwege de mooie structuur. 

Jacuzzi
De jacuzzi was Niels' idee. We zitten er het hele jaar door in, wijntje erbij: heerlijk! Met oud en nieuw keken we vanuit de jacuzzi naar het vuurwerk. In de zomer koel je er lekker in af, dat is ook fijn voor ons dochtertje van acht maanden, Vesper. Het water moet in de winter altijd warm zijn, anders bevriest het. Dat kost natuurlijk best veel energie. Daarom zetten we de temperatuur lager - maar ook weer niet te laag - als we eruit gaan."

Dit hebben ze in de tuin

1. Terraskachel. Niels en Anouk zitten bij lagere temperaturen ook graag buiten. Een houtkachel biedt dan uitkomst, alleen veroorzaakt die veel rook. Niels: "Dat is niet prettig voor de buren. In Amsterdam woon je dicht op elkaar. We willen deze vervangen door een haard die stookt op een hogere temperatuur, waardoor er minder rook vrijkomt."

2. Verlichting. Anouk: "In de avond steken we olielampjes en kaarsen aan. Dat kost minder energie en is gezellig. In de boom hangt een lichtsnoer met een dimmer, dat maakt de tuin sfeervol."

3. Elektrische barbecue. "Om de buren te ontzien gebruiken we een elektrische barbecue. Je draait aan een knop en hij staat aan, dat is onhandig als je snel wilt eten. Het nadeel is dat je de rooksmaak bij het vlees mist", zegt Niels lachend. 

4. Palmboom. Anouk: "Die vond Niels bij de jacuzzi passen, vanwege de tropische uitstraling. Daar past het Boeddhabeeld ook bij." 

Bespaartips voor de tuin

Wilt u ook graag energie besparen in de tuin? Wij zetten vijf eenvoudige bespaartips voor u op een rij:

Tip 1. Zet de zon aan
Kies voor tuinverlichting op zonne-energie. Geen elektriciteitskabels in de tuin én goed voor het mileu. Een bewegingsmelder is ook handig, dan gaat de lamp alleen aan als het echt nodig is. Zorg dan wel voor ledverlichting, want spaarlampen kunnen maar een beperkt aantal keren in- en uitschakelen.

Tip 2. Vestje aan
’s Avonds lekker lang buiten genieten? Trek een trui aan als het afkoelt. Of steek een vuurkorf aan, dit geeft warmte en is sfeervol. Een terrasverwarmer kan natuurlijk ook. Deze energieslurper verbruikt in 100 uur wel net zoveel stroom als 350 wasbeurten.

Tip 3. Pomp uit
Vijver in de tuin? Een vijverpomp verbruikt al gauw 45 kWh per jaar. Een vijver is ook zonder vijverpomp goed schoon te houden Heeft u een fonteintje in de vijver? Zet de pomp dan alleen aan als u in de tuin zit of stel er timer op in.

Tip 4. Minder maaien
Gebruikt u regelmatig elektrische apparaten in de tuin, doe dit dan bewust. Met een kleine gazon is het verstandig om een niet-elektrische grasmaaier te gebruiken. Of maai wat minder vaak. Langer gras voorkomt dat de grond snel uitdroogt: u hoeft dan minder vaak te sproeien en bespaart water.

Tip 5. Slim tuinieren
Richt uw tuin slim in: plant bomen die in de zomer voor schaduw in uw huis zorgen, en snoei ze in de winter zodat ze zonlicht doorlaten. Met goede isolatie van uw woning zorgt u er volgens voor dat de warmte in de winter buiten en in de zomer binnen blijft!

Gerelateerde artikelen

Particulier Besparen

"Wij zitten het hele jaar door in de jacuzzi"

De aanleg van een nieuwe binnentuin in Amsterdam - zonder in- of uitgang - is een hele operatie. Bij Anouk en Niels kwam er een takelkraan aan te pas. Maar nu is het zeer goed vertoeven in de tuin van hun jarendertigwoning in Watergraafsmeer.

Lees verder
Particulier Klaar de klus Besparen

Klaar de klus: zo ontlucht u de verwarming

De dagen worden weer korter: tijd om de centrale verwarming klaar te maken voor de koude maanden. Zo'n onderhoudsbeurt doet u heel eenvoudig zelf.

Lees verder
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

  • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

    Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

  • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.