Subsidies en financiering

Op de Energiesubsidiewijzer vindt u het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen voor woningeigenaren, woningcorporaties en particuliere (ver)huurders. Hierin ziet u precies welke mogelijkheden er in uw situatie zijn om subsidie te ontvangen.

Subsidies

Op de Energiesubsidiewijzer vult u uw woonplaats in en krijgt u de volgende informatie:
 • Een overzicht van welke subsidies er voor u zijn.
 • De voorwaarden waaraan u moet voldoen om de subsidie te krijgen.
 • Een link naar de website met meer informatie en een aanvraagformulier.

Er zijn landelijke regelingen, maar ook provincies en gemeenten zetten regelmatig eigen subsidies op. Subsidieregelingen hebben vaak een beperkte looptijd en de regel op = op, zorg daarom dat u er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat u een beslissing neemt.

Als de Energiesubsidiewijzer aangeeft dat uw gemeente geen subsidies heeft, kan het zijn dat uw gemeente een subsidie niet heeft aangemeld. Informeer dan bij uw gemeente naar subsidies voor energiebesparende maatregelen. Elke provincie, regio of gemeente bepaalt welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert, hoeveel geld en beschikbaar is en tegen welke voorwaarden.

Financiering

Naast subsidies zijn er speciale financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. 

 • Duurzaamheidslening
  Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw woning financiert. Bekijk op de website van SVn of uw gemeente een van de 350 deelnemende gemeenten is.

 • Energiebespaarlening
  De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan die besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken.

 • Groenlening
  Diverse banken bieden tegenwoordig een speciale lening aan voor de duurzame investeringen in en om uw huis. Deze groene leningen hebben een interessant rentetarief.

 Op de Energiesubsidiewijzer kunt u zien voor welke financieringsmogelijkheden u in aanmerking komt.


Leningen en subsidies combineren
De mogelijkheid bestaat om subsidies te combineren met andere financieringsmogelijkheden. U laat bijvoorbeeld zonnepanelen installeren én uw dak isoleren. U kunt dan een subsidie combineren met een energiebesparingskrediet om de werkzaamheden te financieren. Bovendien profiteert u van het lage btw-tarief van 6% op de isolatiewerkzaamheden. Het combineren van subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel kan meestal niet.

Inkomenstoets
Als u van meerdere financieringsvormen tegelijkertijd gebruik wilt maken wordt uw inkomen getoetst. Er wordt gekeken of u de financiering in combinatie met uw huidige hypotheek kunt betalen. De waarde van uw woning kan ook een rol spelen voor de financiering.
- +
Service & Contact

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw aanmelding? Bel GRATIS 0800-0301, op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 

 • Liever chatten? We zitten er klaar voor. Start de chat.

  Er is even geen chatmedewerker beschikbaar.

 • Heeft u een servicevraag, bel dan direct met 0900 – 0601 (uw gebruikelijke belkosten) op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.